Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Studiu: Baia cu apă rece, beneficii și riscuri

winter-g48e69bc54_1920.jpg

O baie cu apă îngheţată ar putea avea beneficii semnificative pentru sănătate, dar implică riscuri
O baie cu apă îngheţată ar putea avea beneficii semnificative pentru sănătate, în încheierea studiului cercetătorii au avertizat că înotul în apa îngheţată implică şi riscuri, cum ar fi hipotermia şi probleme cardiace şi pulmonare legate de şocul de temperatură.
Sursa imaginii: 
Sergei Berezin / Pixabay

O baie cu apă îngheţată ar putea avea beneficii semnificative pentru sănătate, riscurile sunt mari, cum ar fi hipotermia şi probleme cardiace şi pulmonare legate de şocul temperaturii.

Cercetătorii de la UiT The Arctic University of Norway şi de la Spitalul Universitar din Norvegia de Nord au realizat studiul, care este publicat în International Journal of Circumpolar Health. O baie cu apă îngheţată ar putea avea beneficii semnificative pentru sănătate, inclusiv reducerea grăsimii corporale şi a riscului de boli precum diabetul. Peste 100 de studii, realizate de cercetători, au raportat beneficii majore pentru sănătate în urma înotului în apă rece, inclusiv asupra grăsimii bune care ajută la arderea caloriilor. Studiul a indicat ceea ce pare a fi o legătură pozitivă între înotul în apă rece şi ţesutul adipos brun (BAT). 

BAT este o grăsime corporală bună care este activată de frig, arzând calorii pentru a menţine temperatura corpului. Este diferit de grăsimea albă "rea", care stochează energie.  

Studiul a constatat că înotul repetat în apă rece ar putea creşte semnificativ sensibilitatea la insulină şi ar putea scădea concentraţiile pe care diabeticii trebuie să le injecteze. Tot oamenii de știință recunosc faptul că în lipsa altor studii concludente, subiectul va continua să fie un subiect de dezbatere. În încheierea studiului cercetătorii au avertizat că înotul în apa îngheţată implică şi riscuri, cum ar fi hipotermia şi probleme cardiace şi pulmonare legate de şocul temperaturii.