
Diverse
NASA va lovi intenționat o navă spațială de un asteroid
nasa.jpg

Testul dublu de redirecționare a asteroizilor (DART) al NASA își propune să se ciocnească luni noaptea de asteroidul Dimorphos, sperând să-i modifice ușor traiectoria, prima dată când se încearcă o astfel de operațiune.
Deși Dimorphos se află la 11 milioane de kilometri distanță și nu reprezintă nicio amenințare pentru Pământ, misiunea este un exercițiu pentru situația în care umanitatea va trebui să devieze într-o zi un asteroid care se îndreaptă spre pământ. Astronomii din întreaga lume vor urmări impactul DART, iar efectul acestuia va fi urmărit îndeaproape pentru a vedea dacă misiunea a trecut testul.
Apoi, misiunea Hera a Agenției Spațiale Europene, numită după vechea regină a zeilor greci, va veni din urmă pentru a investiga urmările. Sonda spațială Hera are planificată lansarea în octombrie 2024, urmând să ajungă la Dimorphos în 2026 pentru a măsura impactul exact pe care DART l-a avut asupra asteroidului.
Dar oamenii de știință nu sunt doar încântați să vadă craterul lui DART, ci și să exploreze un obiect care este foarte în afara acestei lumi. Dimorphos, care orbitează în jurul unui asteroid mai mare Didymos, oferă nu numai „o oportunitate perfectă de testare pentru un experiment de apărare planetară, ci este și un mediu complet nou”, a spus managerul misiunii Hera al ESA, Ian Carnelli. Hera va fi echipată cu camere, spectrometre, radare și chiar nanosateliți de dimensiunea unui toaster pentru a măsura forma, masa, compoziția chimică a asteroidului și multe altele, potrivit France24.
Bhavya Lal de la NASA a spus că este extrem de important să înțelegem dimensiunea și compoziția unor astfel de asteroizi.
„Dacă un asteroid este alcătuit, de exemplu, din pietriș, abordările pentru a-l perturba pot fi diferite decât dacă ar fi fost din metal sau alt fel de rocă”, a declarat ea pentru Congresul Internațional de Astronautică de la Paris săptămâna aceasta. Se cunosc atât de puține lucruri despre Dimorphos încât oamenii de știință vor descoperi luni „o lume nouă” în același timp cu oamenii de rând, a declarat Patrick Michel, cercetătorul principal al misiunii Hera. Pentru că asteroizii au o gravitație mai mică în comparație cu Pământul, materia de acolo s-ar putea comporta complet diferit decât se așteaptă oamenii de știință.
Cu un diametru de doar 160 de metri, în jurul dimensiunii Marii Piramide din Giza, Dimorphos va fi, de asemenea, cel mai mic asteroid studiat vreodată.