Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Connaisseur fara ifose | Rafinamentul vinului - cum îl detectăm?

400x250-10-70.jpg

Sursa imaginii: 
kudika.ro

Între clișeele auzite zilnic se înscrie cu mare frecvență - alături de termeni ca “bucate boierești” - și sintagma “vinuri rafinate”. Dar ce înseamnă asta? Sigur nu e vorba de procesul chimic de rafinare, căci nu purifică nimeni vinul.

Dacă încercăm o definire a “rafinamentului” vinurilor, primul lucru care merită reținut e că nu se aplică majorității acestora, ci unei minorități exclusiviste. Nu toate vinurile sunt destinate învechirii cu succes, ci dimpotrivă - majoritatea se consumă tinere: 1-3 ani după recoltă la cele albe și rose, 1-6 ani la cele roșii. Nu toate vinurile sunt complexe și intense, cele mai multe sunt destinate meselor obișnuite din dieta europeană modernă, ușoară. Nu toate sunt rarități și “rafinamente”. Așadar, ce înseamnă rafinament? Înseamnă echilibru între prospețimea de fructe sau flori și o textură mătăsoasă, o corpolență agreabilă, o aciditate prietenoasă cu papilele și o complexitate rezultată în urma maturării și învechirii, în cursul căreia apar noi combinații, inexistente în boabele de struguri sau în urma fermentației alcoolice.

 

Toate emisiunile le puteți găsi la https://www.rfi.ro/tag/connaisseur-fara-ifose.

Emisiune sustinuta de Serve.

Sursa imaginii: Serve