
Diverse
Connaisseur fara ifose | “Sur lie”? Clar, sună mai bine decât “pe drojdie”!
vinnye-drozhzhi-instruktsiya-po-primeneniyu_2.jpg

“Sur lie” înseamnă că, după separarea de grosul depozitului rezultat în urma fermentației, în vin a fost menținută o cantitate de drojdii fine. Iar “batonaj” înseamnă că aceste drojdii au fost amestecate periodic (cu un “bâtonnet”, adică un baston sau un băț, original) în masa de lichid, ca să li se faciliteze descompunerea și, astfel, apariția unor compuși aromatici și texturali suplimentari. Ce i-o fi apucat pe enologi să lase drojdiile fine în lichid și să le bată cu bățul? Așa se obține un plus de cremozitate, un plus de complexitate și o protecție mai bună a vinului pe parcursul vieții sale. Este un procedeu care presupune manoperă suplimentară și alocarea unui timp mai îndelungat de fabricare, dar și rezultate resimțite pozitiv de către consumatori, care sunt dispuși să plătească ceva mai mult pentru vinurile “sur lie”.
Toate emisiunile le puteți găsi la https://www.rfi.ro/tag/connaisseur-fara-ifose.
Emisiune sustinuta de Serve.
Sursa imaginii: Serve