
Diverse
Connaisseur fara ifose | Defectul de dop
dopuri-de-pluta-485x323.jpg

Vorbim astăzi despre defectul care generează cele mai multe discuții între clienți și ospătari sau între prieteni, deoarece nu toată lumea are același prag de acuitate senzorială ca să-l perceapă: defectul de dop. Acesta afectează între 1 și 3% din vinurile închise cu plută și are drept cauză anumite reacții chimice între substanțele cu care este sterilizată pluta și alte componente ale vinului. Odată instalat în lichid, afectează iremediabil vinul, nu mai poate fi salvat: începe să miroasă a carton, pivniță stătută, cârpă udă. “Bușonarea”, cum mai este denumit acest defect, este și motivul pentru care e bine să mirosim dopul după ce a fost scos din sticlă. În faza incipientă, e posibil să nu fi apucat să afecteze vinul, ci doar lemnul de plută, și nu poate fi detectat decât de băutorii experimentați. În faza masivă, face vinul de nebăut.
Toate emisiunile le puteți găsi la https://www.rfi.ro/tag/connaisseur-fara-ifose.
Emisiune sustinuta de Serve.
Sursa imaginii: Serve