Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Connaisseur fara ifose | Defectul de dop

dopuri-de-pluta-485x323.jpg

Sursa imaginii: 
vinul.ro

Vinul, din păcate, nu ajunge întotdeauna în paharele noastre în cea mai bună stare, astfel încât să ne aducă plăcere gustativă: dispar aromele plăcute de fructe sau plante, apar mirosuri nespecifice vinului, neplăcute.

Vorbim astăzi despre defectul care generează cele mai multe discuții între clienți și ospătari sau între prieteni, deoarece nu toată lumea are același prag de acuitate senzorială ca să-l perceapă: defectul de dop. Acesta afectează între 1 și 3% din vinurile închise cu plută și are drept cauză anumite reacții chimice între substanțele cu care este sterilizată pluta și alte componente ale vinului. Odată instalat în lichid, afectează iremediabil vinul, nu mai poate fi salvat: începe să miroasă a carton, pivniță stătută, cârpă udă. “Bușonarea”, cum mai este denumit acest defect, este și motivul pentru care e bine să mirosim dopul după ce a fost scos din sticlă. În faza incipientă, e posibil să nu fi apucat să afecteze vinul, ci doar lemnul de plută, și nu poate fi detectat decât de băutorii experimentați. În faza masivă, face vinul de nebăut.

 

Toate emisiunile le puteți găsi la https://www.rfi.ro/tag/connaisseur-fara-ifose.

Emisiune sustinuta de Serve.

Sursa imaginii: Serve