
Diverse
Connaisseur fara ifose | Oxidarea vinului; reducția
wine_superstition-752x440.jpg

Provocată de contactul în exces cu aerul (în special cu oxigenul din aer), oxidarea e relativ ușor de detectat vizual, dar această constatare trebuie de multe ori confirmată prin degustare. Un vin alb afectat de acest defect capătă o culoare brună, devine amar, uneori rânced, amintește de mărul bătut și-și pierde prospțimea aromatică și gustativă, devine greoi, ars. Un vin roșu își pierde intensitatea colorantă, virează către cărămiziu, începe să prezinte miros de borhot de fructe și devine, la rândul lui, amar și neplăcut. Este un defect iremediabil. Din păcate, poate fi întâlnit destul de des în cazul unor sticle de vin deschise de mai multe zile, cum se întâmplă de multe ori cu vinul servit la pahar în restaurante
Reducția este opusul oxidării, e provocată de contactul insuficient cu oxigenul sau de excesul de dioxid de sulf. Se caracterizează prin arome închise, de ouă stricate, varză murată sau cauciuc ars. Într-o oarecare măsură, defectul poate fi înlăturat sau diminuat prin aerarea vinului. Dar mai bine nu.
Toate emisiunile le puteți găsi la https://www.rfi.ro/tag/connaisseur-fara-ifose.
Emisiune sustinuta de Serve.
Sursa imaginii: Serve