Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Connaisseur fara ifose | Omul bun și vinul copt, mirosul de grajd și de lemn

vin-rosu_1.jpg

Sursa imaginii: 
medlife.ro

Am vorbit despre defecte precum cel de dop, oxidarea, reducția vinurilor. Să vorbim și despre așa-numitele “vinuri coapte”. Își datorează nefericita soartă expunerii la temperaturi ridicate - în vitrine însorite, în depozite sau în timpul transportului. Vinurile albe se închid la culoare și încep să aibă gust de miez de nucă prăjit-ars, cele roșii virează spre cărămiziu și încep să miroasă a fiert, a varză fiartă, a stafide opărite - și nu într-un sens bun.

Și ar mai fi două defecte de trecut în revistă - ambele, din categorii pe care unii le adoră, dacă nu sunt excesive: depășirea intervalului optim de consum prin învechire prea mare, care face să dispară aromele de fruct și să apară cele de lemn și condimente asemănătoare buchetului de sticlă; și Brett - o infestare cu drojdia Brettanomyces, care, în cantitate limitată, aduce complexitate vinurilor roșii tinere - arome de grajd, de pătură cu care a fost învelit un cal și, adeseori, un gust metalic. Dar în exces e un defect, iar astfel de infestări dau dureri de cap enologilor din crame.

 

Toate emisiunile le puteți găsi la https://www.rfi.ro/tag/connaisseur-fara-ifose.

Emisiune sustinuta de Serve.

Sursa imaginii: Serve