Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Țestoasa Jonathan, cel mai bătrân animal din lume. Câți ani a împlinit

broasca_testoasa.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay.com

Insula Sfânta Elena din Atlanticul de Sud sărbătorește ziua de naștere a celui mai bătrân animal terestru viu din lume: o broască țestoasă uriașă din Seychelles, numită Jonathan, care împlinește 190 de ani.

Petrecerea de trei zile care adună locuitorii din întreaga insulă a început vineri la casa guvernatorului, unde țestoasa a primit un tort. Cei care participă la petrecere vor primi un certificat special, vor putea cumpăra timbre legate de Jonathan și vor vedea câștigătorii unui concurs de artă lansat pentru a sărbători faimoasa țestoasă. Oficialii de pe insulă - un teritoriu britanic de peste mări - au realizat, de asemenea, o serie de timbre cu această ocazie.

Deși nu există o înregistrare reală a nașterii sale, se crede că Jonathan s-a născut în jurul anului 1832. El a fost adus în Sfânta Elena din Seychelles în 1882 ca un cadou pentru Sir William Grey-Wilson, care a devenit ulterior guvernator. Dar Jonathan ar putea avea de fapt 200 de ani, potrivit lui Matt Joshua, șeful departamentului de turism din Sfânta Elena, potrivit Mediafax.

Jonathan  s-a aflat și în centrul unei intrigi romantice, potrivit The Guardian. După o perioadă de iritabilitate, lui Jonathan i s-a adus în 1991 o parteneră cu care a dezvoltat o relație intimă. Dar după 26 de ani mai târziu s-a descoperit că partenera sa, Frederica, era de fapt mascul. Jonathan este, de asemenea, o celebritate locală. Imaginea sa a fost gravată pe o monedă locală de 5 pence. Deși are numeroase probleme de sănătate, Jonathan participă la festivitățile de ziua lui.

Deși bătrânețea l-a lăsat pe Jonathan orb și fără simțul mirosului, auzul său este excelent. Potrivit Guiness World Records, el răspunde bine la sunetul vocii veterinarului său, Joe Hollins. El a declarat pentru Guinness World Records că animalul are încă multă energie, deși aceasta variază în funcție de vreme.

„În zilele blânde, el va face plajă - gâtul și picioarele sale lungi se întind complet în afara carapacei pentru a absorbi căldura și a o transfera către interiorul său”, a spus Hollins. Pe vreme mai rece, preferă „să se îngroape în mucegai de frunze sau în resturi de iarbă și să rămână acolo toată ziua”.