Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


New York | Record la licitaţie pentru Estrela de Fura, un rubin gigant: 34,8 milioane de dolari

rubin_urias.jpg

Rubinul gigant de 55,22 de carate, supranumit Estrela de Fura, este cel mai mare rubin licitat vreodată
Sursa imaginii: 
Facebook/Sotheby's

Un rubin gigant de 55,22 de carate, supranumit Estrela de Fura, cel mai mare licitat vreodată, a fost vândut, joi, la New York cu 34,8 milioane de dolari, un record pentru această piatră, a anunţat compania Sotheby's. Cel care a cumpărat bijuteria este un „colecţionar privat din Orientul Mijlociu”.

 

Tăiată şi modelată într-o piatră brută de 101 carate descoperită în septembrie într-o mină din Montepeuz, în Mozambic, operată de firma Fura Gems, bijuteria a fost vedetă în cadrul acestei vânzări de bijuterii care a cuprins 100 de loturi.

Oferită la un preţ de pornire de 21 de milioane de dolari, a fost vândută cu 30 de milioane de dolari, sau 34,8 milioane de dolari cu taxe şi comisioane, unui cumpărător anonim care a licitat prin telefon, potrivit News.ro.

Recordul anterior a aparţinut unui rubin birman de 25,59 carate, vândut cu 30,33 milioane de dolari, inclusiv taxele de către Sotheby's din Geneva în 2015.

Vânzarea acestei bijuterii extrem de rare, expusă în Hong Kong, Taipei, Singapore, Geneva, Dubai şi New York, a fost un eveniment pentru lumea bijuteriilor.

„Este o adevărată minune a naturii. Un rubin de peste 50 de carate este o dată în viaţă”, a explicat, pentru AFP, şeful departamentului de bijuterii pentru Americi de la Sotheby's, Quig Bruning.