Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pictoriţa Françoise Gilot, iubita și muza lui Pablo Picasso, a murit la 101 ani

gilot_si_picasso.jpg

Françoise Gilot urmată de Pablo Picasso ținând o umbrelă de soare și de Javier Vilató”, Golfe-Juan, Franța, august 1948. Muzeul Național Picasso-Paris APPH273.
Sursa imaginii: 
Facebook/Museu Picasso Barcelona/ Robert Capa/International Center of Photography / Magnum Photos

Pictoriţa Françoise Gilot, care a fost partenera lui Pablo Picasso din 1946 până în 1953 şi care a avut apoi o carieră ca artistă renumită, a murit la vârsta de 101 ani, a anunţat Muzeul Picasso Barcelona, pe pagina sa de Facebook.

  


Sursa imaginii: 
Facebook/Muzeul Picasso Barcelona

Născută la 26 noiembrie 1921 la Neuilly-sur-Seine, în suburbiile Parisului, într-o familie burgheză, Françoise Gilot a călcat pe urmele mamei sale, acuarelistă, pentru a trece spre desen şi pictură.        

O vreme muza lui Pablo Picasso, ea a fost o artistă de sine stătătoare timp de mai bine de 60 de ani, impunându-se ca pictor renumit după despărţirea lor, având lucrări în colecţiile prestigiosului Metropolitan Museum of Art şi MoMA din New York.               

În iunie 2021, una dintre picturile sale, „Paloma à la Guitare” (1965), s-a vândut cu 1,3 milioane de dolari la licitaţie la Sotheby's.       

În 1964, publicarea cărţii „Vivre avec Picasso”, relativ intimă despre viaţa sa alături de artist, a avut un succes enorm (tradusă în 16 limbi, peste un milion de exemplare vândute). Ea îl prezintă ca fiind tiranic, superstiţios şi egoist. Pentru ea, această relaţie a fost „un preludiu al vieţii (ei). Nu viaţa", scrie News.ro.  Gilot și Picasso au avut doi copii: Claude și Paloma Picasso. Devenind cetăţean american, ea nu a mers la înmormântarea lui în 1973.