Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cinci mituri despre Crăciun

cinci-mituri-craciun-washington-post.jpg

Crăciunul, prilej de cumpărături

Este acea perioadă a anului în care suntem înconjuraţi (unii se simt chiar asaltaţi) de sărbătoarea Crăciunului. Peste tot, globuri, beteală, Moşi bărboşi şi crăciuniţe tinere şi o febră generalizată a cumpărăturilor. Dar istoria, semnificaţia şi tradiţia sărbătorii sunt deseori uitate.

  1. Crăciunul este cea mai importantă sărbătoare a creştinilor. Nu. Cea mai importantă este Paştele, în ciuda tuturor felicitărilor trimise şi a brazilor decoraţi. Paştele este, în termeni religioşi, promisiunea vieţii eterne. Dacă vreţi termeni mai profani, Crăciunul este meciul de deschidere, Paştele este finala campionatului.

  2. Există un consens biblic despre Crăciun. Deşi majoritatea creştinilor s-ar aştepta la asta, două dintre cele patru evanghelii nu pomenesc nimic despre naşterea lui Hristos. Este vorba despre evanghelia după Marcu şi cea după Ioan.

  3. Iisus a fost singur la părinţi. Nu există o dovadă biblică clară în acest sens. Evanghelia după Luca are unele pasaje în care se vorbeşte despre fraţii şi surorile lui Hristos. Şi evanghelia după Marcu are câteva pasaje în care este pomenită o familie mai mare a Fiului Domnului. Cele mai frecvente explicaţii afirmă că este vorba despre prietenii lui Iisus, dar etnologii găsesc o serie de cuvinte, printre care pe cel grecesc "adelphoi", care înseamnă văr, dar poate să fi fost folosit pe post de "frate". Mulţi teologi susţin că Hristos a avut fraţi şi surori vitrege dintr-o căsătorie anterioară a lui Iosif.

  4. Secularizarea Crăciunului este o tendinţă recentă. Greşit. În Evul Mediu, Biserica era complet împotriva obiceiului de a face cadouri.

  5. Slujba de la miezul nopţii la ce oră e? În niciun caz la ora 00:00. De fapt a fost, dar în decursul ultimelor decenii a fost mutată la 22:00, la 20:00 şi astăzi e pe alocuri chiar la ora 16:00. Motivele sunt evident practice: de Crăciun, bisericile sunt pline, bătrânii şi copiii pot veni şi ei mai uşor. Dar există şi un pericol. Cu cât slujbele sunt mutate mai departe de ziua de 25 decembrie, cu atât Biserica s-ar putea să contribuie la secularizarea Crăciunului, din cauză că multă lume încă mai aleargă după cadouri şi chestiuni organizatorice în Ajun.