Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce e important astazi in lume? (11 ianuarie)

gty-vladimir-franz-ll-120921-wg.jpg

Vladimir Franz, candidat la presedintia Cehiei. Sursa: ABC News

Ora ciudatilor, Marsul milioanelor si Campionatul Mondial de Handbal Masculin - printre altele, acestea sunt temele ce domina agenda internationala a zilei, astazi, 11 ianuarie 2013.

1. Locuitorii capitalei pakistaneze se asteapta la o adevarata stare de urgenta. La Islamabad sunt asteptati circa un milion de oameni care vor sa protesteze impotriva coruptiei, a terorismului si care vor mai multa democratie in tara lor. Liderul “Marsului milioanelor” este clericul Tahirul Qadri care a aparut ca din nimic inainte de Craciun si care a reusit in doar cateva zile sa puna pe picioare o miscare de protest aproape incredibila. Nimeni nu stie, deocamdata, cum a reusit asta si, mai important, cine este finantatorul miscarii.

2. Ora ciudatilor – cehii isi aleg astazi, pentru prima data prin vot direct, un nou presedinte. Favoritii sunt un tehnocrat palid, un bautor puternic suferind de deficit de atentie si un profesor de arta tatuat pe tot corpul. Candidatii partidelor traditionale nu au nicio sansa in acest spectacol al extremelor. Sociologii se asteapta ca aceste alegeri sa reprezinte un semnal puternic adresat de votanti partidelor conservator si socialdemocrat.

3. Japonia incearca, din nou, impulsionarea economiei. De 15 ani incoace se tot chinuie guvernele nipone sa instaureze programe de ajustare conjuncturala care sa dea si rezultate. Efectele au fost... minime e putin spus. In schimb, datoria suverana a tarii e una din cele mai mari la nivel mondial. Astazi, Japonia incearca din nou. Premierul Shinzo Abe va anunta un pachet de masuri care, probabil, va creste si mai mult cheltuielile publice. Si inflatia va creste avand in vedere ca Banca Nationala vrea sa pompeze bani in economie. Primele informatii indica un volum de 116 miliarde de dolari.

4. Curtea de Conturi a Frantei cere reduceri de cheltuieli publice. Didier Migaud, presedintele Curtii de Conturi, estimeaza ca administratia Hollande nu mai are nicio marja de manevra fiscala si trebuie sa treaca la reduceri de cheltuieli. Adica la austeritate. O noua lovitura grea pentru un presedinte socialist care si asa a alcatuit pentru 2013 cel mai auster buget din istoria Republicii.

5. ONU cere dislocarea de urgenta a unei forte militare internationale in Mali dupa ce luptele dintre fortele guvernamentale si islamisti s-au intensificat. Organizatia a aprobat masura intr-o rezolutie a Consiliului de Securitate, mai ramane doar ca Uniunea Africana sa mobilizeze cei 3000 de soldati.

6. Azi debuteaza in Spania a 23-a editie a Campionatelor Mondiale la handbal. Dupa doua ediţii la care "tricolorii" au prins turneul final, urmeaza pentru romani una in fata televizorului. Favorite la titlu sunt echipele Danemarcei, Spaniei si Frantei.