Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Meryl Streep, atac neaşteptat la adresa lui Walt Disney: Un sexist şi un antisemit!

meryl_streep_atac_neasteptat_adresa_walt_disney_sexist_antisemit.jpg

Meryl Streep, la gala National Board of Review Awards, din New York (Foto: Reuters/Carlo Allegri)

Una dintre cele mai mari actriţe ale tuturor timpurilor, Meryl Streep, a surprins opinia publică marţi, când i-a înmânat Emmei Thompson premiul pentru cea mai bună actriţă, la gala National Board of Review Awards, pentru rolul din "Saving Mr. Banks: În căutarea poveştii". Actriţa premiată cu trei Oscaruri susţine că Walt Disney a fost un sexist şi un antisemit, potrivit contactmusic.com.

În discursul ce a însoţit înmânarea premiului, Meryl Streep a accentuat atitudinea "bigotă" faţă de femei a lui Walt Disney.

"Unii dintre asociaţii acestuia au relatat că Walt Disney nu agrea femeile", susţine actriţa, înainte să-i înmâneze premiul Emmei Thompson.

"Disney, care a adus bucurie, după cum ştim, în viaţa a miliarde de oameni a fost probabil rasist (...) sau a avut anumite înclinaţii rasiste. El a format şi a susţinut un grup de lobby antisemit din industrie. Şi a fost, fără îndoială, după cum arată strategiile companiei sale, un bigot sexist", afirmă actriţa.

Meryl Streep a adus ca argument o scrisoare din 1938 a lui Walt Disney, adresată unei tinere din Arkansas, care ar fi vrut să participe la un program de formare în domeniul creării desenelor animate. "Femeile nu au nici o contribuţie creativă în legătură cu pregătirea desenelor animate pentru proiectarea pe marele ecran, deoarece această sarcină este realizată în întregime de tineri. Din acest motiv, fetele nu sunt luate în considerare pentru şcoala de pregătire", ar fi declarat Walt Disney în acea scrisoare.

Meryl Streep precizează că a ales acest discurs critic la adresa lui Disney, "ca omagiu faţă de Emma (...) deoarece este o feministă convinsă (...), ca şi mine!".

Emma Thompson a primit premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal, la gala National Board of Review Awards, interpretând rolul lui P.L. Travers, autoarea cărţii pentru copii "Mary Poppins", în filmul "Saving Mr. Banks: În căutarea poveştii", regizat de John Lee Hancock.

Filmul prezintă modul în care Walt Disney (Tom Hanks) a ajuns să ecranizeze celebra carte pentru copii, după ce s-a lovit iniţial de împotrivirea autoarei.