Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce e important (de inteles) astazi in lume - 18 ianuarie

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Zeci de oameni si-au pierdut viata in criza din Algeria, dar pentru Francois Hollande tragedia reprezinta o confirmare a actiunilor sale. Rezervele de petrol ale Americii risca sa schimbe relatiile politice internationale asa cum le cunoastem noi. Revolutia a fost amanata in Pakistan. Lance Armstrong recunoaste ca s-a dopat, iar Bundesliga isi reia meciurile. Ce e important de urmarit, dar mai ales de inteles astazi, gasiti pe larg AICI.

1. Interventia militara a Frantei in Mali are urmari nedorite. Militanti islamisti au luat cateva sute de ostatici in Algeria. Printre acestia s-au aflat si cateva zeci de cetateni straini. Armata algeriana a intervenit in forta deruland si raiduri aeriene. Zeci de persoane si-au pierdut viata - si ostatici si extremisti. Informatiile nu pot fi confirmate din surse oficiale deocamdata. Ce se stie cu exactitate este ca printre straini se afla francezi, britanici, norvegieni, japonezi si romani. Extremistii si-au motivat gestul prin razbunare impotriva Algeriei. Tara a acordat drept de survol armatei franceze care lupta impotriva islamistilor din Mali. La doar doua ore de zbor de Europa se prefigureaza un nou teatru de razboi cu o intindere mai mare decat intreaga Europa de Vest.

2. Francois Hollande si-a asumat deja rolul de protector al Europei. Rapirea din Algeria i-a oferit confirmarea necesitatii interventiei din Mali. Hollande are insa o problema strategica: intreaga zona sahariana e un butoi cu pulbere.
- Mauritania are 2200 de kilometri de granita comuna cu Mali. Este unul din statele lumii cu cea mai mica densitate a populatiei de pe planeta, terenul oferind ascunzatori generoase pentru insurgenti. Tara e slabita de mai multe puciuri militare, iar fortele de securitate locale sunt putin pregatite sa faca fata unor extremisti determinati.
- Nigeria este vecinul din nordest al statului Mali. Rebelii Tuareg lupta de ani de zile cu guvernul, in urma cu cativa ani si-a facut aparitia si Al-Qaida din Magrebul Islamic. In 2010 a avut loc un puci impotriva guvernului. Alegeri au fost organizate anul trecut, dar multe regiuni nu se supun noii conduceri.
- Securitatea din Libia s-a inrautatit constant in ultimii doi ani de la detronarea lui Ghaddafi. Armata practic s-a dizolvat, arsenalul de arme este in mainile militiilor locale. Puterea nu este la guvernul din Benghazi, ci in mainile unor warlords regionali. Teren fertil pentru orice extremisti.
- Baia de sange de la Almenas arata ca Algeria este cel mai mult afectata de interventia din Mali. Tara sufera inca de pe urma razboiului civil din anii '90 cand peste 100.000 de oameni au murit in luptele dintre stat si islamisti. Armata este cea mai mare forta din stat, dar tot nu reuseste sa securizeze cei 1400 de kilometri de frontiera cu Mali.
- Fortele franceze au urmatorii inamici: Al-Qaida in Magrebul Islamic, Miscarea pentru Unitate si Jihad in Africa de Vest (MUJAO), gruparea al-Muwaqiun bi-l Dam (Cei Semnati cu Sange) si Ansar al-Din (Ajutoarele Credintei).

3. Ministrii de externe europeni au decis intr-o reuniune de urgenta la Bruxelles ca misiunea de pregatire a fortelor militare din Mali trebuie sa fie demarata cat mai rapid. Sefii diplomatiilor au facut un exercitiu de unitate, dar faptul ca aceasta decizie a durat luni de zile demonstreaza capacitatea redusa de reactie a UE in chestiuni de aparare comuna. In acelasi timp, Franta asteapta totusi putin mai mult ajutor din partea partenerilor europeni.

4. Premierul britanic David Cameron si-a amanat indelung asteptatul discurs cu privire la relatiile tarii sale cu UE din cauza crizei din Algeria. Europa astepta sa afle care va fi atitudinea Londrei si daca va organiza un referendum pe tema renegocierii relatiilor cu statele membre. Deocamdata, 10 Downing Street nu a anuntat o data noua. Discursul trebuia sa fie tinut astazi in Olanda.

5. Revolutie amanata in Pakistan. Reprezentantii Guvernului si clericul care a condus proteste de cateva sute de mii de persoane au ajuns la un acord care prevede dizolvarea Parlamentului pana pe 16 martie. Conform legii vor fi organizate alegeri apoi in termen de 90 de zile. Puterea atomica evita astfel, cel putin pentru moment, tensiuni interne si mai mari. Periculoase vor fi zilele in care tara va fi administrata de un guvern interimar. Observatorii internationali cred insa ca intreaga situatie a fost inscenata si ca in spatele Marsului Milioanelor se afla armata. In orice caz, politicienii nu au facut practic nicio concesie. Mandatul Parlamentului expira oricum in mai.

6. Un studiu al Serviciului German de Informatii Externe (BND) arata ca petrolul american va schimba lumea. Descoperirea unor noi zacaminte de titei si gaze naturale face SUA independente de Orientul Mijlociu. Aceasta independenta va schimba radical politica Washingtonului in regiune. Cel mai mare perdant in acest scenariu ar fi China. America nu va mai fi atat de angajata militar in regiune. Stramtoarea Ormuz si santajul Iranului si-ar pierde din importanta, iar libertatea de manevra in contextul international ar fi sporita pentru Washington. China ar pierde pentru ca nu are capacitatea militara sa-si asigure rutele de transport pentru dependenta sa crescanda de combustibili fosili din Orientul Mijlociu.

7. Coalitia premierului israelian Benjamin Netanyahu are un avantaj clar in sondajele de opinie cu doar cateva zile inainte de alegerile parlamentare anticipate. Partidul sau Likud impreuna cu partenerul nationalist Israel Neitenu ar castiga 37 din cele 120 de mandate din Knesset. Impreuna cu alti parteneri de dreapta, Netanyahu ar putea spera la 72 de fotolii de parlamentar. Primul ministru este insa criticat dur de alti politicieni printre care predecesorul sau Ehud Olmert. Acesta l-a acuzat pe seful Guvernului ca refuza orice initiativ de pace cu palestinienii. Israelul a fost criticat dur de comunitatea internationala din cauza continuarii procesului de colonizare in Cisiordania.

8. Parlamentarii eleni urmeaza sa voteze in dosarul Listei Lagarde si vor decide daca fosti ministri vor fi anchetati sub acuzatia de a fi masluit dovezi de evaziune fiscala. Principalul vizat de aceasta masura ar fi fostul ministru de finante Giorgos Papaconstantinou, cel care a primit de la Christine Lagarde (pe atunci ministru francez de finante) o lista cu circa 2000 de evazionisti greci cu conturi secrete in Elvetia. Partidul socialist nu a facut nimic in 2010 cu aceste date si apoi a declarat ca a pierdut lista.

9. Lance Armstrong a recunoscut in interviul acordat celebrei Oprah Winfrey ca s-a dopat. La toate Tururile Frantei pe care le-a castigat. Ultima data cand a folosit substante interzise, spune ciclistul, ar fi fost in 2005. Armstrong si-a pierdut toate titlurile olimpice, informatie confirmata de Comitetul Olimpic International.
Fara doping, spera toata lumea, se reia astazi Bundesliga dupa pauza de iarna. Primul meci este Schalke 04 – Hannover 96.