
Diverse
Ce e important (de urmărit) astăzi în lume – 22 ianuarie
default.png

1. Alegerile parlamentare anticipate din Israel. Întrebarea este dacă poate avea loc o surpriză cu adevărat?! Timp de câteva săptămâni, dreapta conservatoare a premierului Benjamin Netanyahu era în față în sondaje. Apoi însă, ecartul s-a micșorat. Fiecarea al cincelea alegător este indecis. Concurență îi face primului ministru un tânăr milionar cu o poziție și mai extremă față de conflictul cu palestinienii. În caz că va câștiga, Netanyahu va avea mari probleme în a forma o coaliție stabilă de susținere a guvernului în condițiile în care există multe partide religioase mici. Un progres în negocierile de pace cu palestinienii nu ar trebui așteptat indiferent de rezultat.
2. Franța și Germania aniversează astăzi 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Elysee. Evenimentele au loc la Berlin. În ambasada Franței din capitala germană se întâlnesc președintele Francois Hollande si cancelarul Angela Merkel. Hollande va fi primit apoi de președintele german Joachim Gauck la castelul Bellevue cu onoruri militare. Un alt punct important pe agenda zilei va fi o ședință parlamentară comună germano-franceză la care deputații din Bundestag își vor primi colegii din Adunarea Națională în Reichstag. Atât Hollande cât și Merkel vor ține alocuțiuni despre viitorul Europei.
3. Azi începe Forumul Economic Mondial de la Davos. În urmă cu un an, economiștii preziceau o destrămare rapidă a zonei Euro, dar se pare că au cântat prohodul prea repede. Până în weekend se va discuta în stațiunea din Alpi despre un pacient rezistent și se va căuta un răspuns la întrebarea Oare simptomele sale nu sunt, de fapt, semn de normalitate?
4. Ziua D (de la doctorat) pentru ministrul german al educației Annette Schavan. Universitatea din Duesseldorf anunță astăzi dacă, în opinia sa, teza de doctorat a doamnei Schavan este plagiat sau nu. Ministrul respinge acuzațiile. În cazul în care comisia, formată din 15 specialiști, va decide că Schavan a copiat în urmă cu 30 de ani, atunci cariera politică a ei va fi încheiată.
5. Cât mai poate crește șomajul la nivel mondial? În prezent, omenirea are 197 de milioane de persoane fără loc de muncă. Este o creștere cu 4 milioane de oameni în 2012 față de 2011. Concluzia este prezentată într-un raport al Organizației Mondiale a Muncii. Cei mai afectați sunt tinerii: 13% din cei sub 24 de ani nu au un job. Anul acesta, organizația estimează că vor fi 5,1 milioane de șomeri, iar la anul se vor adăuga încă trei milioane la acest bilanț.
6. Cum va evolua situația din Mali? Trupele franceze au raportat cucerirea a două orașe care se aflau sub controlul islamiștilor după 11 zile de operațiuni. Surpriza în acest context o reprezintă declarația președintelui egiptean Mohamed Morsi care a condamnat intervenția militară a Franței în Mali.
7. Ce se anunță pentru economia europeană la început de an? În primul rând, un nou șef al Eurogroup în persoana ministrului olandez de finanțe. Islanda anunță că ar trebui să adere la UE pentru a-și relansa economia și pentru a găsi stabilitate. BERD atrage atenția că ratele de creștere trebuie ajustate în jos, dar spune că riscurile unei noi recesiuni sunt mai mici între timp. Iar băncile așteaptă ca miniștrii să se decidă cum anume vor fi pompați bani din Mecanismul de Stabilitate direct în instituțiile financiare europene.