
Diverse
Ce e important (de analizat) astăzi în lume – 24 ianuarie
1. Vizita cancelarului german Angela Merkel și a premierului britanic David Cameron la Davos. Vor fi două discursuri cum nu se poate mai diferite, la interval de doar câteva ore în cadrul Forumului Economic Mondial. Anul trecut, britanicul s-a folosit de podiumul de la Davos pentru a critica dur managementul crizei Euro sub bagheta germană. Anul acesta, Cameron a pregătit scena cu discursul său de ieri în care a anunțat că britanicii vor vota cel târziu în 2017 apropo de apartenența lor la UE. Tonul lui Merkel de azi a fost prefigurat de reacția ei de ieri: Europa înseamnă întotdeauna găsirea unor compromisuri corecte.
2. Europa îl va lăsa pe Cameron cu buza umflată. Pe plan intern, premierul britanic e un star. Are mai mult curaj decât Margaret Thatcher, scrie presa conservatoare, iar partidul său – cu optimiști și sceptici – e mai unit ca niciodată într-o atmosferă de mare sărbătoare. Petrecerea va lua sfârșit însă când Cameron își va da seama că, la Bruxelles, cererile sale lasă pe toată lumea rece. Reacțiile europenilor care par să îi intindă o mână sunt, de fapt, numai politețuri de moment cu bătaie la bugetul european ce trebuie aprobat în februarie. Dincolo de acel moment, Uniunea nu se va lăsa șantajată.
3. Pregătirile pentru Hillary 2016. Doamna Clinton este încă secretar de stat al Americii. În această calitate a apărut în fața unei comisii parlamentare și și-a asumat răspunderea pentru atacul terorist din Benghazi, Libia, în care și-au pierdut viața patru diplomați americani. Patru ore a vorbit Clinton în Congres combinând atitudini de luptătoare cu valențe emoționale și multă siguranță de sine. A fost un exercițiu perfect de apărare împotriva republicanilor. Tragedia de la Benghazi pare chiar că a pierdut din importanță. Ieri, Hillary Clinton s-a pregătit deja pentru viitorul ei: candidatura la președinția SUA.
4. Care este viitorul Apple? Telefoanele și tabletele companiei s-au vândut ca niciodată. 13,1 miliarde de dolari a fost profitul companiei în trimestrul al patrulea al anului trecut. Cu toate acestea, analiștii se așteptau la rezultate și mai bune. Urmarea: acțiunile companiei au scăzut cu peste 5% pe piețele financiare. Microsoft își prezintă astăzi performanțele contabile.
5. Cum vor schimba femeile câmpul de luptă? Șeful Pentagonului Leon Panetta a anunțat că va ridica interdicția doamnelor de a ocupa posturi combatante în armata americană. Liber vor avea femeile chiar și în unitățile de comando ale SUA. În prezent, 200.000 de femei sunt înrolate în armata americană. O declarație oficială a secretarului apărării va avea loc astăzi.
6. Va avea Slovenia alegeri anticipate? Întrebarea se cuvine adresată pentru că partenerul minoritar din coaliția de la Liubliana a părăsit corabia. Guvernul nu mai are susținere majoritară în Legislativ. Mișcarea survine în mijlocul unui scandal de corupție în care premierul țării nu poate explica proveniența a 210.000 de Euro în contul său privat. Șeful Guvernului respinge acuzațiile procurorilor anticorupție și îi acționează în instanță după ce partidul său i-a asigurat sprijin în continuare și el a declarat că nu va demisiona.
7. Viitorul Cataloniei. Și al Spaniei. În 2014 vor aleșii catalani să organizeze un referendum privind independența bogatei provoncii din nordul Spaniei. Asta este intenția, până la punerea în practică mai e cale lungă. Legea spaniolă prevede că numai guvernul de la Madrid poate aproba un plebiscit, iar acesta se opune, evident. Cu toate acestea, parlamentul catalan a votat o declarație de independență cu 85 de voturi pentru și 41 împotrivă.
8. Își vor încasa congressmenii americani salariile dincolo de luna aprilie? Rămâne de văzut pentru că ieri a fost adoptată o lege în Camera Reprezentanților care spune că, în lipsa unui buget adoptat, parlamentarii nu vor fi plătiți. Legea mai prevede ridicarea temporară a plafonului datoriei suverane a SUA până pe 18 mai.
9. Palestinienii amenință Israelul cu un proces la Tribunalul Penal Internațional dacă acesta va continua politica de colonizare în estul Ierusalimului. Aceasta a fost una dintre mizele votului controversat din Adunarea Generală a ONU care a recunoscut Palestina drept entitate statală. Fără acel statut de țară ne-membră, palestinienii nu ar fi putut acționa în justiție pe plan internațional.