Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce e important (și complicat) astăzi în lume – 30 ianuarie

ecstasy-pills-1291103c.jpg

sursa: telegraph.co.uk

Dacă ați fi în Columbia, drogați cu ecstasy legal, v-ați uita la El Clasico și Messi ar juca, probabil, și mai extra-terestric decât o face oricum. Ați avea impresia că Mohamed Morsi trece pe la Angela Merkel la masă, că Zuckerberg anunță rezultate financiare și că Obama face un pas către reforma imigrației. Și fără ecstasy, tot asta se întâmplă în lume. Pe larg, AICI.

1. Vizită problematică la Berlin. Cancelarul german Angela Merkel îl primește pe președintele egiptean Mohamed Morsi. În țara islamistului e decretată stare de urgență, zeci de oameni au murit numai în ultimele zile în proteste violente. Miza lui Morsi la prânzul cu doamna Merkel? Banii. El dorește o tăiere a datoriilor Egiptului, dar și bani pentru proiecte de dezvoltare. Partenerii germani sunt interesați însă de situația instabilă din Egipt. Morsi se duce ca la interviu în fața unui cancelar greu de impresionat.

2. Facebook își anunță astăzi rezultatele financiare trimestriale. Data trecută (în octombrie) surpriza a fost plăcută, iar acțiunile companiei au crescut simțitor. Astăzi aflăm așadar dacă rețeaua lui Marc Zuckerberg poate continua trendul pozitiv. Analiștii vor fi interesați, în special, de încasările din publicitatea pe terminale mobile.

3. Spania tremură de emoție înainte de El Clasico. Niciun alt duel fotbalistic nu e mai încărcat de istorie și sentimente precum cel dintre Real Madrid și FC Barcelona. Primul tur al acestei runde din Cupa Spaniei are loc pe Santiago Bernabeu. Deci avanaj acasă pentru Real, restul de avantaje sunt toate de partea Barcei. Echipa catalană e în mare formă în această perioadă și conduce detașat în Primera Division. Meciul începe la ora 22:00, ora României.

4. În altă confruntare clasică, Catalonia cere Madridului 9 miliarde de Euro asistență financiară. Guvernul regional are nevoie de acești bani pentru a-și plăti datoriile și pentru a îndeplini țintele de reducere a deficitului. Catalonia mai ceruse 5 miliarde Euro anul trecut în august.

5. În Orientul Mijlociu, situația devine din ce în ce mai dramatică. Emisarul ONU în Siria, Lakhdar Brahimi, a declarat că atrocitățile din această țară au ajuns la cote fără precedent. Brahimi e de părere că Siria va fi distrusă bucată cu bucată. Declarația lui vine în contextul în care un nou masacru a fost descoperit în orașul Alepp. Nici în Egipt nu arată lucrurile bine. Forțele armate egiptene au tras un semnal dur de alarmă: statul ar putea fi distrus de protestele din țară lăsând un grav vid de autoritate. Iar în Africa de Nord, David Cameron face o vizită la Alger. Premierul britanic subliniază astfel importanța acestei țări în lupta împotriva terorismului.

6. A sosit momentul pe care Barack Obama îl promitea încă înaintea primului său mandat prezidențial. E vorba despre reforma imigrației în SUA. Obama e încrezător datorită unui demers transpartinic al senatorilor americani care au înaintat un plan de reformă. Documentul le permite imigranților ilegali să obțină permisul de șefere în America, dar întărește în același timp și securitatea la granițele țării. Planul ar permite reglementarea statului a 11 milioane de persoane.

7. Dezbaterea maraton continuă în Franța și acaparează și Adunarea Națională. Ca în povești, deputații vor dezbate 14 zile și 14 nopți un proiect de lege privind căsătoria între persoane de același sex. Țara este profund divizată în această chestiune, manifestațiile se țin lanț și de-o parte și de cealaltă. Căsătoria, de fapt, nici nu ar fi o problemă așa mare. Miza reală a dezbaterii este adopția copiilor și inseminarea artificală în cupluri homosexuale. Aici se dă adevăratul război al credințelor.

8. ECSTASY legalizat în Columbia? De ce nu?! Cel puțin asta e intenția, atenție, a ministrului Justiției care vrea să modifice legile țării cu privire la droguri. Dacă va reuși, columbienii vor putea cumpăra legal droguri sintetice, precum ecstasy, pentru uz personal. Legalizată va fi și posesia de marijuana și cocaină, nu de alta, dar există deja o decizie a Curții Constituționale care interzice urmărirea penală pentru posesia în cantități mici a acestor droguri.