Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


UK: Primele căsătorii între persoane de acelaşi sex

uk_primele_casatorii_intre_persoane_acelasi_sex.jpg

Doi bărbaţi căsătoriţi la Brighton, în Marea Britanie (Foto: Reuters/Luke MacGregor)

Sâmbătă, 29 martie, au avut loc în Anglia şi Ţara Galilor primele căsătorii între persoane de acelaşi sex, legiferate de vara trecută de Parlamentul britanic. Evenimentul a fost salutat de reprezentanţi ai comunităţilor de homosexuali şi de principalii lideri politici, dar ridică unele semne de întrebare privind atitudinea unor persoane şi organizaţii care nu sunt de acord cu acest pas către egalitate.

Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej

Peter McGraith şi David Cabreza au fost unul dintre primele cupluri de homosexuali care au fost pronunţaţi "soţ" şi "soţ", la scurt timp după miezul nopţii de sâmbătă, la Primăria sectorului Islington al Londrei.

Nikki Pettit şi Tania Ward au fost la rândul lor printre primele cupluri de lesbiene care au devenit "soţie" şi "soţie", în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Brighton, pe coasta de sud a Angliei.

Londra şi Brighton sunt oraşele în care au fost oficiate până acum cele mai multe parteneriate civile pentru persoane de același sex, legiferate în Anglia şi Ţara Galilor în 2005.

Premierul David Cameron a afirmat într-un articol publicat în Pink News, principala publicaţie a comunităţii LGBT (Lesbiene, Gay, Bisexuali, Trans-sexuali) din Marea Britanie, că la ora actuală, nu mai contează dacă eşti heterosexual sau homosexual, statul îţi va recunoaşte relaţia în egală măsură.

Atât liderul Partidului Liberal Democrat, vicepremierul Nick Clegg, cât şi liderul Partidului Laburist de Opoziţie, Ed Miliband, sunt la unison cu premierul Cameron. Acesta a întâlnit însă cea mai mare opoziţie la legiferarea mariajului gay din partea propriului Partid Conservator, al cărui lider este. Tradiţionaliştii din partid au avertizat că măsura riscă să alieneze o bună parte a electoratului, mai ales cel vârstnic, care ar putea părăsi Partidul Conservator în favoarea Partidului Independenţei Regatului Unit (UKIP).

 

Opoziţie şi sancţiuni

 

Sondajele de opinie arată un sprijin solid pentru căsătoria între persoane de acelaşi sex, deşi există o importantă minoritate (22%), care declară că ar refuza o invitaţie la o astfel de ceremonie.

Opoziţia este mai mare în rândul bărbaţilor decât în rândul femeilor şi mai mare în rândul vârstnicilor decât în rândul tinerilor.

Practic, drepturile acordate în plus faţă de parteneriatul civil persoanelor de acelaşi sex care se căsătoresc nu sunt diferite.

La ora actuală, există un vid legislativ care nu permite convertirea parteneriatelor civile în căsătorii, dar este probabil ca această anomalie să fie corectată până în luna decembrie.

Legea permite organizaţiilor religioase să refuze oficierea unor căsătorii între persoane de acelaşi sex, dar acest lucru ar putea duce la riscul pierderii unor contracte ale acestor organizaţii cu instituţii publice, cum ar fi şcoli, spitale sau închisori.

Pe de altă parte, companii private cum ar fi de pildă restaurante, hoteluri sau florării riscă amenzi, dacă refuză oferirea de servicii pentru persoane de acelaşi sex care se căsătoresc.

Căsătoriile între persoane de acelaşi sex au loc actualmente în Anglia şi Ţara Galilor, iar din octombrie vor fi oficiate şi în Scoţia. Numai în Irlanda de Nord nu există planuri de a legifera acest lucru.

Marea Britanie este a 18-a ţară din lume şi a opta din Uniunea Europeană (alături de Belgia, Danemarca, Franţa, Olanda, Portugalia, Spania şi Suedia) unde au loc căsătorii între persoane de acelaşi sex.

Pe alte continente, mariajul gay este legal în unele state din Statele Unite şi Mexic, în Canada, Noua Zeelandă, Brazilia, Argentina, Uruguay, Africa de Sud, Norvegia şi Islanda.

Londra, Petru Clej, despre primele căsătorii între persoane de acelaşi sex