Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Extratereştri pe Marte? NASA explică o fotografie bizară

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

NASA a încercat să facă lumină în cazul unei fotografii realizate de robotul Curiosity pe planeta Marte. În poza respectivă apare un punct luminos, care a aprins imaginaţia multor internauţi. Nu e vorba însă de o civilizaţie extraterestră, declară agenţia spaţială americană.

Punctul luminos apărut în câteva fotografii realizate pe Marte de robotul american Curiosity, pe 2 şi 3 aprilie, nu are nimic misterios şi nu reprezintă semnul care ar atesta prezenţa marţienilor, spune NASA, citată de AFP.

Acest fenomen ar fi fost de fapt "reflexia luminii Soarelui pe o rocă sau raze cosmice care au căzut direct pe senzorul camerei foto", explică Justin Maki, cercetător la Jet Propulsion Laboratory, coordonatorul echipei care a fabricat camera foto şi sistemul de navigaţie de pe Curiosity.

"În miile de imagini pe care le primim de la Curiosity, vedem puncte strălucitoare aproape în fiecare săptămână", declară el.

Roverul Curiosity a realizat acele imagini imediat după ce a ajuns într-o zonă denumită "Kimberley". Punctul luminos apare la orizont în aceeaşi direcţie (nord-vest) în care se află roverul şi Soarele în cursul după-amiezii.

Dacă este vorba de o reflexie a razelor solare pe o rocă, aceasta se afla probabil la 160 de metri de Curiosity.

Cercetătorii care operează roverul Curiosity vor să facă noi explorări în zona "Kimberley", cu ajutorul instrumentelor de la bordul robotului, dar şi în alte zone, pentru a colecta mai multe date despre mediul înconjurător din trecutul planetei Marte care ar fi fost propice vieţii.

De altfel, Curiosity a determinat deja că planeta roşie a fost propice vieţii microbiene în trecutul ei îndepărtat.

Robotul explorator cu şase roţi este cel mai sofisticat trimis vreodată pe altă planetă.