Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Filmul "Transcendence" îl pune pe gânduri pe Stephen Hawking

Succesul în crearea Inteligenţei Artificiale ar fi cel mai mare eveniment din istoria omenirii. Din păcate, ar putea fi şi ultimul, dacă nu învăţăm cum să evităm riscurile, potrivit unui grup de savanţi renumiţi, între care şi fizicianul britanic Stephen Hawking, de la Universitatea Cambridge.

Cum blockbuster-ul de la Hollywood "Transcendence" e deja în cinematografe, cu Johnny Depp şi Morgan Freeman în rolurile principale, oamenii ar putea fi tentaţi să spună că existenţa unor maşini extrem de inteligente nu este nimic altceva decât o idee SF. Dar asta ar fi o greşeală, poate chiar cea mai gravă greşeală a noastră din istorie, avertizează Stephen Hawking.

Cercetările privind Inteligenţa Artificială fac progrese rapide. Realizări precum maşinile care se conduc singure sau un computer care câştigă un concurs de cultură generală nu sunt nimic altceva decât dovezi ale unei "întreceri" IT, alimentate de investiţii fără precedent, bazate pe teorii din ce în ce mai solide. Asemenea realizări vor păli probabil în faţa celor din deceniile care vin.

Beneficiile potenţiale sunt uriaşe. Tot ce are de oferit civilizaţia este produsul inteligenţei umane. Nu putem prezice însă ce am putea obţine, dacă această inteligenţă ar primi un "ajutor" din partea Inteligenţei Artificiale, dar eradicarea războaielor, a bolilor şi a sărăciei ar fi cu siguranţă pe lista priorităţilor, crede Stephen Hawking.

Succesul în crearea Inteligenţei Artificiale ar fi cel mai important eveniment din istoria umanităţii. Din păcate, însă, s-ar putea să fie şi ultimul, dacă nu ştim să evităm riscurile. Armatele lumii se gândesc de exemplu la arme autonome, care aleg şi elimină singure ţintele, însă ONU şi Human Rights Watch au sprijinit un tratat ce interzice astfel de arme.

Dacă privim şi mai departe, ne dăm seama că nu există limite în privinţa realizărilor. O tranziţie explozivă e posibilă, deşi s-ar putea să evolueze diferit faţă de film. Maşinile cu superinteligenţă umană şi-ar putea îmbunătăţi în mod repetat design-ul, ajungând la ceea ce personajul lui Johnny Depp numeşte "transcendenţă".

O asemenea tehnologie ar putea, de ce nu, păcăli pieţele financiare, ar putea fi mai inteligentă decât cercetătorii umani, manipula liderii omenirii şi chiar dezvolta arme ce depăşesc capacitatea noastră de înţelegere, avertizează Stephen Hawking. Impactul pe termen scurt al Inteligenţei Artificiale depinde de cine o controlează. Impactul pe termen lung însă depinde de răspunsul la întrebarea: poate fi controlată?

Cosmin Ruscior, despre "Transcendence", Inteligenţa Artificială şi Stephen Hawking