Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ciorbă pe...pâine

supa-paine.jpg

Supă in pâine

În perioada medievală, pâinea ţinea loc de farfurie. Oamenii făceau o pâine cu un miez foarte gros şi o lăsau să se usuce. Înăuntru introduceau mâncare, iar după ospăţ, resturile de coajă foarte tare erau date săracilor sau animalelor. 

Tradiţionaliştii, însă, practică şi acum acest obicei. Astfel, dacă veţi vizita regiuni din Ardeal şi Maramureş şi veţi dori să luaţi o masă în stil rustic, nu uitaţi să cereţi şi o porţie de ciorbă în pâine. Ciorba de fasole este cea mai populară.

Secolele au trecut, tehnologia a luat un avânt uluitor şi iată-ne ajunşi în anul 1912, când americanul Otto Frederick Rohwedder a inventat pâinea feliată, creând maşina de feliat. Invenţia lui Rohwedder a fost privită cu reticenţă de lumea brutarilor, care susţineau că pâinea feliată se va întări imediat. Pornind de la această idee, americanul a inventat în anul 1928 o maşină care felia şi ambala în acelaşi timp.

Până în secolul al XX-lea, aristocraţia prefera pâinea albă, în timp ce oamenii săraci mâncau numai pâine neagră. Cum cercetările au scos la iveală faptul că pâinea neagră este superioară din punct de vedere nutriţional, rolurile s-au inversat. Acum pâinea albă este considerată de calitate inferioară.