Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Semnal de alarmă: Scenariul "Gravity" poate deveni realitate

Scenariul mult-aclamatului film SF "Gravity" ar putea deveni într-o zi realitate sinistră. Avertismentul vine de la mai mulţi experţi, audiaţi acum câteva zile în Congresul american, informează The Guardian. Specialiştii avertizează că dacă nu se iau măsuri, e doar o chestiune de timp ca viaţa cosmonauţilor să fie pusă în pericol de deşeurile spaţiale, la fel ca în blockbuster-ul regizat de Alfonso Cuaron.

După ce au ameninţat-o timp de o oră şi jumătate pe Sandra Bullock în filmul "Gravity", deşeurile spaţiale au ajuns să-i preocupe şi pe congresmenii americani, notează The Guardian.

Mai mulţi experţi au fost audiaţi recent în Camera Reprezentanţilor. Ei au avertizat că activităţile din spaţiu vor deveni din ce în ce mai periculoase, dacă nu vor fi adoptate noi reguli privind deşeurile spaţiale.

Deocamdată nu se ştie foarte clar ce instituţie ar trebui să gestioneze problema. Mai ales că în spaţiu operează în clipa de faţă nu mai puţin de 60 de ţări, zeci de companii şi multe alte organizaţii, care controlează tot felul de sateliţi. Pentagonul se teme că odată ce accesul în spaţiu devine din ce în ce mai uşor, va creşte numărul actorilor în acest domeniu.

Semnalele de alarmă sunt justificate şi de două evenimente petrecute în ultimele decenii. În 2007, China şi-a distrus un satelit meteo, numai că explozia a creat mii de aşa-numite deşeuri spaţiale. Doi ani mai târziu, un satelit privat american s-a ciocnit cu un altul de origine rusă, scos din funcţiune. Rezultatul a fost dezastruos: peste două mii de bucăţi din cele două instalaţii s-au împrăştiat în spaţiu.

În prezent, sarcina monitorizării deşeurilor spaţiale şi avertizării în privinţa unor posibile coliziuni revine Departamentului Apărării. Potrivit NASA, mai multe manevre de evitare a unor coliziuni între deşeuri de acest gen şi nave spaţiale sau chiar Staţia Spaţială Internaţională au avut loc în ultimii zece ani. Pentagonul nu are însă autoritatea necesară de a impune de exemplu unei firme private să schimbe cursul unui satelit, o operaţiune de altfel destul de scumpă.

Cosmin Ruscior, despre pericolul deşeurilor spaţiale