Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Legătura dintre telefonul mobil şi cancer?

Cine vorbeşte la telefonul mobil peste 15 ore pe lună are de trei ori mai multe şanse să facă o tumoare cerebrală. Un studiu realizat de Universitatea din Bordeaux arată că oamenii de afaceri şi comis-voiajorii sunt cei mai expuşi acestui risc, întrucât călătoresc mult şi trebuie să ţină legătura constant cu şefii şi clienţii lor, potrivit Daily Mail.

Un om obişnuit vorbeşte la telefonul mobil aproximativ două ore şi jumătate pe lună. În schimb, un om de afaceri ocupat poate depăşi cu uşurinţă acest nivel.

Studiul Universităţii din Bordeaux a determinat o organizaţie franceză să ceară reglementări mai stricte privind undele electromagnetice.

ONG-ul se întreabă de câte dovezi mai e nevoie pentru a lua măsuri de protecţie a populaţiei, mai ales a copiilor care încep să folosească telefoanele mobile de la vârsta de 13 ani. Uneori şi mai devreme.

Agenţia pentru Cercetări Oncologice a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a clasificat undele electromagnetice, inclusiv cele emise de telefoanele mobile, ca "posibil cancerigene".

Realizatorii studiului atrag însă atenţia că nu sunt motive de panică. Analiza arată că e greu de definit cât de mari sunt riscurile, cu atât mai mult cu cât tehnologia telefoanelor mobile evoluează de la an la an.

Chiar autorii studiului spun că evoluţia rapidă a tehnologiei trebuie luată în considerare într-o viitoare analiză de acest gen.

Cu alte cuvinte, rezultatele cercetării Universităţii din Bordeaux nu înseamnă automat că oricine dă un telefon de pe un mobil va face o tumoare cerebrală.