Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Roboţii-soldaţi", o ameninţare pentru omenire?

"Roboţii-ucigaşi" provoacă îngrijorare în rândul oamenilor de ştiinţă şi organizaţiilor neguvernamentale. Zeci de experţi s-au reunit în aceste zile la Geneva, sub egida ONU, pentru a discuta despre viitorul armelor inteligente. Ar trebui înlocuiţi soldaţii cu roboţi pe câmpurile de luptă? Părerile sunt împărţite.

Inspirate parcă din filmele comando cu pretenţii Science Fiction din anii '90 "Soldat universal" şi "Terminator", noile arme capabile să acţioneze singure îi pun pe gânduri pe unii experţi. De fapt, este vechea dilemă: dacă un robot construit de om se întoarce la un moment dat împotriva creatorului său?

Savanţii reuniţi la Geneva se tem ca nu cumva soldaţii-roboţi s-o ia razna. Ţări precum Statele Unite, Marea Britanie, Rusia, Israel şi China au lansat programe de cercetare menite să înlocuiască pe termen mediu o parte dintre soldaţi cu roboţi, pe câmpurile de luptă. Potrivit revistei Foreign Affairs, Pentagonul preconizează o reducere până în 2036 a controlului uman asupra armelor şi sistemelor defensive.

Un alt exemplu: în zona demilitarizată ce separă Coreea de Sud şi cea de Nord, roboţi pe roţi ai companiei Samsung Techwin sunt capabili să detecteze cu infraroşu prezenţa fiinţelor umane. Deocamdată, ei sunt acţionaţi de soldaţi, dar au şi un grad mare de autonomie: dispun de o tehnică de tir automat, care se activează la detectarea căldurii.

Industria militară nu se va opri aici. Se preconizează de mai mulţi ani câmpuri de luptă aproape complet automatizate, cu o supraveghere prin satelit şi cu un minim de soldaţi de infanterie.

Aceste perspective le provoacă însă fiori pe şira spinării unor activişti în drept umanitar. Mai mulţi laureaţi ai Premiului Nobel, printre care Desmond Tutu şi Shirin Ebadi s-au raliat campaniei "Opriţi roboţii ucigaşi!".

Organizaţia Human Rights Watch care coordonează campania consideră că robotul nu exprimă nici compasiune, nici empatie. Cu alte cuvinte, nu ar fi capabil să evite uciderea inutilă şi nici să exerseze o judecată pe câmpul de luptă. Ar putea un robot să facă diferenţa între un combatant şi un civil? La asta se adaugă faptul că o maşină nu poate avea responsabilitate penală în caz că dă greş.

Adepţii roboţilor spun însă că din punct de vedere tehnic este posibil ca aceste maşinării să fie programate să distingă răul de bine şi să nu facă exces de violenţă.