Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tratament revoluţionar împotriva cancerului?

Succes medical de răsunet: o femeie a fost vindecată pentru prima dată în istorie de un cancer al măduvei osoase prin injectarea în doze mari a unei tulpini modificate a virusului rujeolei. Anunţul a fost făcut de oamenii de ştiinţă americani, citaţi de AFP.

Succesul cercetătorilor este parţial. E adevărat că o femeie de aproape 50 de ani a scăpat de un cancer al măduvei osoase, după ce s-a injectat virusul modificat al rujeolei. La fel de adevărat e însă faptul că tratamentul inedit nu a avut acelaşi succes pe o a doua pacientă. Cancerul acesteia a fost totuşi diminuat prin această terapie virală, precizează savanţii americani.

"Este vorba despre primul studiu clinic care arată fezabilitatea unei terapii virale contra cancerelor care au făcut deja metastaze", explică Stephen Russell, medic hematolog la o clinică din statul american Minnesota, principalul creator al acestei terapii anti-cancer bazate pe virusuri.

"Aceste paciente nu mai răspundeau la celelalte terapii şi trecuseră prin mai multe recidive ale cancerelor lor", precizează coordonatorul studiului.

Cele două paciente au primit fiecare o singură doză din acest vaccin ce conţinea tulpini modificate genetic ale virusului rujeolei, capabile să ţintească celulele canceroase.

Un detaliu şocant: doza primită de fiecare dintre paciente ar fi putut fi folosită pentru a vaccina zece milioane de persoane.

Potrivit cercetătorilor, pacientele au reacţionat pozitiv la acest tratament, celulele canceroase reducându-se. Una dintre ele a intrat în remisie completă şi nu mai prezintă nici o urmă de cancer de peste şase luni.

Acest tip de cancer câştigă adesea lupta cu pacientul, fiind rareori vindecat.

Această metodă neconvenţională folosită de cercetători este utilizată încă din anii '50, fără succes deplin până acum. Tehnica inedită foloseşte numeroase familii de virusuri, inclusiv cel al herpesului şi cel al gripei.