Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Robotul glumeţ", conceput de japonezii de la Hitachi

Un robot capabil să dialogheze, să facă glume şi chiar să-şi dea seama dacă acestea nu sunt reuşite, prin analizarea reacţiei interlocutorului, a fost prezentat de inginerii care lucrează pentru compania japoneză Hitachi. Roboţelul a fost botezat Emiew.

"Salut, eu sunt robotul Emiew. Am fost conceput să ajut oamenii şi societatea. Îmi face plăcere să vă cunosc!". Prezentarea îi aparţine chiar micului robot, înalt de numai 80 de centimetri.

Emiew este un robot vopsit în alb şi roşu, care se deplasează pe şenile şi are o faţă albă, cu două puncte negre în locul ochilor.

Creatorii lui, inginerii de la Hitachi, l-au făcut să înveţe o serie de cuvinte care îi permit să analizeze întrebarea care i-a fost pusă şi apoi să răspundă.

Demonstraţia făcută la Tokyo a decurs astfel: un inginer îi pune o întrebare despre numărul de persoane care lucrează în acel centru de cercetare. Micul robot îi răspunde "glumeţ": "Avem două lebede".

Interlocutorul lui rămâne interzis. Atunci, robotul îi spune că a glumit: "Ai înţeles? Am glumit. Aici lucrează aproximativ 800 de persoane".

Simţul umorului acestui roboţel conectat în permanenţă la Internet nu este cel mai rafinat. Inginerii care l-au conceput subliniază însă că cel mai important aspect este capacitatea de înţelegere a acestuia.

Potrivit companiei Hitachi, robotul nu se mulţumeşte doar să înţeleagă şi să răspundă, prin recunoaştere şi sinteză vocală, el ştie şi să analizeze reacţiile interlocutorilor săi, de exemplu, semnificaţia gestului de a da din cap, precum şi alte mişcări.

"Tehnologia a făcut de acum posibil ca un robot să înţeleagă ceea ce un om vrea să spună, chiar dacă acesta din urmă se exprimă doar prin gesturi", explică un inginer al companiei japoneze.

Roboţelul Emiew (de la "Excellent mobility and interactive existence as workmate") a fost creat pentru a ţine companie persoanelor singure, ca un fel de animal de companie. El poate servi însă şi ca recepţionist, potrivit companiei Hitachi.