Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cercetătorii americani se tem că virusul gripei aviare ar putea scăpa din laborator

Semnal de alarmă tras de câţiva cercetători americani, după ce oamenii de ştiinţă au creat o formă extrem de contagioasă a gripei aviare. Virusul ar putea provoca o pandemie globală mortală, dacă scapă din laborator.

Noul virus a fost creat de savanţi pentru a înţelege mai bine cum să-l combată. Cercetători de la universităţile Harvard şi Yale avertizează însă că riscul ca virusul să scape din laborator e prea mare.

Cea mai periculoasă formă de gripă aviară, H5N1, s-a răspândit în Asia la sfârşitul anilor '90 şi a omorât peste trei sute de oameni şi milioane de păsări.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, rata mortalităţii în cazul gripei aviare este de 60%. Singurul lucru care a împiedicat o pandemie este faptul că e foarte greu ca virusul să treacă de la om la om.

Noul tip de virus care a fost creat în laborator este însă mult mai violent şi mai contagios pentru oameni. El a fost modificat în aşa fel încât să treacă de la dihor la dihor, modelul cel mai apropiat de transmisia umană.

Savanţii de la Harvard şi Yale atrag însă atenţia că există un risc de 20% ca infecţia să scape şi să se împrăştie.

"Ceea ce face ca virusul H5N1 să fie atât de mortal e faptul că cei mai mulţi oameni nu au imunitate în faţa lui", explică un cercetător.

Precedentul a fost deja creat de epidemia de gripă porcină din anii '70, despre care se crede că a avut la origine un accident de laborator, susţine acelaşi savant.

El şi colegii săi fac presiuni pentru a nu mai fi create şi alte forme de boli contagioase nici măcar în medii controlate, pentru a se reduce riscul unei pandemii. Ca să nu mai vorbim de folosirea acestui virus într-un eventual război biologic.