Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O veste proastă pentru amatorii de ţigări electronice

Nu e nici o îndoială că pufăitul unei ţigări electronice e mai puţin toxic decât cel al uneia obişnuite. Problema e că nici nu există vreun studiu care să ateste că e-ţigareta nu e periculoasă pentru sănătatea omului. O cercetare realizată de Universitatea California arată cât de nocivă este de fapt ţigara electronică.

În realitate, ţigările electronice nu sunt atât de sigure pe cât se credea. E-ţigareta, prezentată ca fiind mai sigură decât ţigara obişnuită, conţine de fapt un cocteil de chimicale toxice cu potenţial cancerigen ce ajunge în plămâni.

În plus, o persoană care foloseşte ţigara electronică riscă în timp să devină imună la antibiotice. Concluziile sunt cuprinse într-un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea California. De altfel, oamenii de ştiinţă s-au ferit de regulă să eticheteze e-ţigareta ca fiind sigură.

Cercetătorii au descoperit că ţigareta electronică produce un nivel mare de nanoparticule ce pot provoca inflamaţii şi care au fost asociate cu astmul, atacurile cerebrale, problemele de inimă şi diabetul.

Ţigările electronice nu mai sunt produse de nişă. Vânzările au ajuns anul trecut la 1,7 miliarde de dolari. Comercializarea lor ar putea depăşi vânzările de ţigări obişnuite în următorii zece ani. Cel puţin unul din cinci fumători a încercat o ţigaretă electronică. La fel şi 10% dintre elevii de liceu din Statele Unite.

Chiar şi în aceste condiţii, ţigările electronice au dat naştere unei noi subculturi: sub numele de "vapers", pufăitorii de ţigări electronice activează în special în mediul online, unde participă la diferite forumuri. Au ajuns chiar să "tuneze" cilindrul din care inhalează vaporii aromaţi. Astfel, muştiucul a luat diverse forme: de la celebra mustaţă a detectivului Hercule Poirot, până la, de ce nu, capete de mort...