Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dârele albe lăsate de avioane pe cer, un pericol pentru Planetă

Dârele de abur lăsate de avioane pe cer pot fi o ameninţare pentru planetă. Aşa spun oamenii de ştiinţă de la o universitate din Marea Britanie, care atrag atenţia asupra impactului dungilor albe asupra mediului. O soluţie ar fi ca traseele avioanelor să fie uşor modificate.

Bucuria copiilor, preocuparea oamenilor de ştiinţă: dungile albe lăsate de avioane pe cer au efecte negative asupra mediului.

Ele formează adevăraţi nori care reflectă lumina soarelui înapoi în spaţiu, ceea ce ar duce la o răcire a Pământului.

În acelaşi timp, aceste dâre albe de aburi de pe cer menţin razele infraroşii în atmosferă, ceea ce creează un efect de încălzire.

Cercetătorii cred că efectul de încălzire este mult mai semnificativ decât cel de răcire în acest caz, potrivit BBC.

Urmele avioanelor de pe cer pot avea dimensiuni considerabile, de până la 150 de kilometri lungime şi pot dura de asemenea chiar şi 24 de ore.

Aceste dungi albe se formează atunci când avioanele zboară printr-un aer foarte rece şi umed.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Reading din Marea Britanie încearcă să afle cum poate fi redus impactul asupra mediului.

O soluţie ar putea fi modificarea traseului avioanelor. Asta ar face ca zborul de la New York la Londra să fie mai lung cu numai 22 de kilometri, o nimica toată, spun experţii.

Alte studii arată că avioanele ar putea zbura la altitudini mai mici, însă asta ar însemna ca ele să consume mai mult carburant şi deci să polueze în plus.

Cercetătorii atrag atenţia că guvernele lumii nu sunt suficient de preocupate de poluarea cauzată de avioane.

Uniunea Europeană a încercat să includă cursele aeriene în schema de emisii, însă cu succes limitat.