Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


François Hollande propune organizarea unei conferinţe internaţionale pe tema securitǎţii în Irak

itw_hollande_rfi-f24_tv5__prw_6564_copie_0.jpg

François Hollande, credit foto: rfi.fr

Intr-un moment cînd comunitatea internaţionalǎ începe sǎ se organizeze pentru a riposta împotriva jihadiştilor din Irak, preşedintele Franţei François Hollande preconizeazǎ organizarea unei conferinţe pe acest subiect. "Situaţia internaţionalǎ este de o gravitate fǎrǎ precedent din 2001 încoace" a declarat şeful statului francez într-un interviu acordat cotidianului Le Monde.

"Avem de-a face nu atît cu o mişcare teroristǎ precum Al-Qaida, ci cu un stat cvasi-terorist" a mai subliniat François Hollande referindu-se la statul islamic decretat de jihadiştii suniţi pe un teritoriu cuprinzînd pǎrţi importante din Irak şi din Siria. De notat cǎ aceştia ameninţǎ şi Libanul precum şi Iordania. Seful statului francez considerǎ cǎ este necesarǎ adoptarea unei strategii globale faţǎ de acest grup care "s-a structurat şi dispune de o finanţare importantǎ precum şi de arme foarte sofisticate".

Prin aceste declaraţii François Hollande replaseazǎ Franţa în prima linie a iniţiativelor în continuitatea unei politici externe active şi mobilizatoare. Trupe franceze sunt angajate în contextul mai multor focare de conflict şi de instabilitate din Africa, şi nimeni nu a uitat cǎ tot Parisul a avut iniţiativa de sprijire a insurecţiei din Libia, care a dus la prǎbuşirea regimului încarnat de Muammar Ghaddafi.

In ce priveşte apariţia jihadismului actual din Irak şi Siria, François Hollande îşi exprimǎ regretul cǎ în urmǎ cu doi ani ani sau chiar cu un an comunitatea internaţionalǎ nu a fost mai energicǎ. Franţa considerǎ în continuare cǎ scenariul propus de ea la acea orǎ, şi anume lansarea unei operaţiuni aeriene împotriva preşedintelui sirian Bachar Al-Assad, ar fi putut duce la cǎderea acestuia şi la instaurarea unui regim de tranziţie în Siria. In felul acesta nu s-ar mai fi dezvoltat jihadismul sunit care în prezent ameninţǎ întreaga regiune şi întregul Occident. "Comunitatea internaţionalǎ poartǎ o responsabilitate foarte gravǎ pentru ceea ce se întîmplǎ în Siria", mai afirmǎ preşedintele François Hollande, citat de Agenţia France Presse.