Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cercetătorii britanici au descoperit (iar) viaţă extraterestră

Una dintre primele ştiri promovate recent pe pagina de internet a cotidianului The Independent spunea că cercetătorii britanici susţin că au dovada că există viaţă extraterestră. În mod normal, toate televiziunile şi radiourile şi-ar fi întrerupt programele pentru a anunţa vestea, iar ziarele ar fi fost întoarse de la tipar pentru a schimba prima pagină. N-a fost nevoie.

O echipă de cercetători din Marea Britanie, condusă de un profesor de bio-tehnologie şi biologie moleculară de la universitatea din Sheffield, a publicat un studiu care vorbea despre o ciudată descoperire în stratosferă.

La 31 iulie, cercetătorii lansaseră un balon-sondă în nord-vestul Angliei.

Ajuns la o înălţime de 22 de kilometri, un dispozitiv telecomandat a deschis un recipient, care a rămas astfel timp de un sfert de oră, timp în care balonul a urcat la 27 de kilometri. Apoi a fost desprins de balon şi paraşutat pe pământ.

Cercetătorii spun că recipientul respectiv fusese bine curăţat astfel încât nici un reziduu de pe pământ să nu afecteze ce se recoltează din atmosferă. Odată ajuns în laborator, conţinutul a fost studiat cu microscopul electronic, iar aici, spun cercetătorii, a apărut surpriza.

Nici extraterestru, nici farfurie zburătoare

Rezultatul cercetării era minuscul, dar aparent surprinzător. Ce au văzut britanicii părea scheletul de siliciu al unor alge unicelulare, aşa numitele diatomee.

Cum ar putea fi explicată prezenţa lor la o înălţime de 25 de kilometri, se întrebau britanicii, convinşi că au eliminat orice posibilitate de contaminare a probei?

Nu există decât două explicaţii.

Ori e urma unor alge care trăiesc pe pământ, ori e vorba de ceva de origine extraterestră, au spus britanicii.

Iar prima lor grijă a fost să înlăture orice posibilitate ca urmele de diatomee să fie de pe pământ. Nu se poate ca un avion sau o furtună să fi dus resturile atât de sus. Doar o erupţie vulcanică de mare putere putea să facă asta, dar nu a fost nici o erupţie semnificativă în ultima vreme.

Aşa că soluţia era la îndemână – resturile de alge unicelulare veneau de pe altă planetă.

Chiar erau extraterestre?

Greu de crezut, analizând şi modul în care au lucrat cercetătorii britanici. Ei spun că recipientul colector a fost curăţat cu un flux de aer şi prin tamponare cu alcool. Dar nu au spus nimic despre etanşeitatea acestuia sau despre măsurile de precauţie care să evite contaminarea la deschidere.

În plus, echipa nici măcar nu a cerut părerea unui expert în alge unicelulare, care ar fi putut să spună cărei specii terestre îi aparţin resturile găsite. Mai mult, ar fi putut face analize izotopice, care ar fi eliminat poate ridicolul eşecului.

În plus, comunitatea ştiinţifică se întreabă cum de au reuşit britanicii să facă toate analizele, alături de zborul în sine al balonului, în numai câteva zile. Ar fi un record mondial, lucru greu de crezut.

Totuşi, i-au crezut alţii, din presă, care au preluat informaţia fără să mai aştepte şi alte păreri şi fără să facă verificările de rigoare.

Pe lângă The Independent, anunţul cercetărilor britanici despre descoperirea vieţii extraterestre a fost publicat de La Tribune de Genève, BBC şi Times of India.