Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scotland Yard: Amenințarea jihadistă cere o atenție sporită la viața privată a familiilor de musulmani din Marea Britanie

isiswomen1.jpg

”Miresele” jihadiste
Sursa imaginii: 
independent.co.uk

Amenințarea jihadistă va cere o sondare mai adâncă a spațiului privat al musulmanilor din Marea Britanie. Este declarațiaunui înalt responsabil din poliția britanică , în exclusivitate pentru The Guardian. Explicația pentru o posibilă încălcare a spațiului privat a musulmanilor din Marea Britanie este că propaganda islamistă este atât de puternică încât chiar și copiii de cinci ani cred că sărbătoarea Crăciunului este interzisă.

 

Dacă propaganda este atât de eficientă și pentru copiii de grădiniță, atunci trebuie contracarată printr-o monitorizare mult mai strictă și mai profundă a familiilor, pentru a putea detecta orice sentiment anti-occidental cât se poate de devreme. Declarația aparține unui ofițer superior de poliție britanic, musulman. Ofițerul Scotland Yard a povestit cum copii de vârste foarte mici au fost învățați să spună că sărbătoarea Crăciunului este ”haram”, respectiv interzisă de Islam. Acesta a mai avertizat că vor continua recrutările din rândul cetățenilor britanici pentru gruparea islamistă – până acum aproximativ 700 de persoane au ajuns în taberele militanților.

”Acum este momentul să intervenim în spațiul privat al oamenilor pentru a preveni astfel de pericole”

Aceasta este singura modalitate pe care o vede oficialul britanic, pentru a opri din fașă orice încercare de radicalizare timpurie.  Aceasta radicalizare poate fi observată dacă suntem atenți la semne foarte subtile, cum ar fi schimbări fine în comportament, pe care doar apropiații le pot observa. De aceea polițistul îi sfătuiește pe cei care observă modificări de comportament ale tinerilor și copiilor , cum ar fi o reacție bruscă negativă la consumul de alcool, de socializare sau față de îmbrăcămintea occidentală. Părinții și rudele tinerilor care văd astfel de schimbări nu trebuie să le lase să treacă pur și simplu, ci trebuie să verifice ce se întâmplă cu copiii din familiile lor. Trebuie să caute să înțeleagă ce a cauzat aceste schimbări de comportament și să ceară ajutorul polițiștilor dacă sunt îngrijorați.

O astfel de intervenție a forțelor de poliție nu este văzută cu ochi buni

Articolul precizează că oamenii sunt rezervați atunci când se pune problema să apeleze la poliție și că este o linie foarte fină între a fi vigilent și a fi intruziv în viața privată. Dacă o astfel de vigilență este justificată de amenințarea teroristă și de propaganda făcută jihadismului, atunci măsurile vor avea succes la public, crede înaltul responsabil Scotland Yard, care este și musulman. Acesta a precizat că în acest moment poliția face cel puțin o arestare pe zi, încercând să lupte împotriva propagandei, care face victime inclusiv în rândul tinerelor de nici 16 ani, care se pregătesc să devină ”miresele” jihadiștilor