Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


8 secole în închisoare, sentință pentru un singur vinovat

Fostul şef al Serviciului de informaţii al poliţiei turce, Ramazan Akyürek, a fost găsit vinovat de crimă şi de interceptarea a 48 de persoane, printre care reprezentanţi ai Guvernului, jurnalişti, oficiali judiciari şi oameni de afaceri. Pentru aceste fapte el a fost condamnat la 860 de ani de închisoare.

Ramazan Akyürek era pus sub acuzare pentru acte de terorism şi crimă în cazul instrumentat de procurorul general al Ankarei. Potrivit ziarului Hurriyet, condamnarea sa la executarea a mai mult de opt secole în închisoare a fost pronunțată marți.

Akyürek a fost găsit vinovat în data de 27 februarie pentru decesul lui Hrant Dink cauzat din neglijenţă în timpul serviciului.

Dink, un jurnalist de origine turco-armeniană, a fost găsit mort în data de 19 ianuarie 2007, timp în care Akyürek era în fruntea Departamentului Poliţiei din Trabzon.

Numele lui Akyürek se află pe lista celor 50 de ofiţeri ai poliţiei cu diferite ranguri într-un rechizitoriu de 130 de pagini care cuprinde acuzaţii privind "formarea şi conducerea unei organizaţii criminale", "întocmire de acte false", "deţinerea ilegală de informaţii private" şi "încălcarea vieţii private şi a comunicării private" într-un caz de investigare a interceptării mai multor persoane, instrumentat de procurorul Alpaslan Karabay. Toţi cei 50 de suspecţi sunt acuzaţi de formarea unei organizaţii teroriste care susţine scopurile grupului terorist Fethullahist.

1843