Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Războiul motanilor de la 10, Downing Street, un conflict cu iz politic?

larry_palmerston.jpg

Larry și Palmerston
Larry (stânga) și Palmerston poartă o luptă crâncenă pentru teritoriu în inima puterii din Marea Britanie
Image source: 
www.metro.co.uk

Lupta pentru teritoriu dintre Larry și Palmerston în inima puterii executive din Marea Britanie atinge noi cote de violență.După ca aparent a fost rănit la o lăbuță într-o luptă acum câteva zile, Larry a contra-atacat și dintr-o dată pe spatele lui Palmerston a apărut o pată de piele de pe care dispăruse blana sa neagră distinctivă.

Larry este motanul tărcat rezident la 10, Downing Street, reședința prim ministrului Marii Britanii, în timp ce Palmerston este motanul oficial al ministerului de externe, a cărui clădire este situată în apropiere. 

Ambii au misiunea de a vâna șoareci în cele două clădiri și ca atare au statut de funcționari publici. 

Recent însă între cei doi s-a iscat un conflict violent, început atunci când Larry a invadat teritoriul lui Palmerston de la ministerul de externe. 

Dar zilele trecute, Palmerston a contra-atacat și s-a aventurat pe teritoriul inamic și, profitând de un moment de neatenție, a intrat în viteză pe cea mai celebră ușă din Marea Britanie, cea de la numărul 10, Downing Street.

Intruziunea nu a durat mult, motanul prea puțin diplomat al ministerului de externe fiind evacuat de polițistul de serviciu la reședința prim-ministerială. 

Ambii au titlul de vânător șef de șoareci, dar în timp ce Palmerston este extrem de activ prinzând nu numai șoareci dar zilele trecute a fost văzut ucigând și o pasăre, Larry este mult mai relaxat, fiind văzut adeseori moțăind în apropierea reședinței prim ministeriale.

Ambii motani provin de la refugiul de câini și pisici Battersea din sudul Londrei, Larry fiind rezident din 2011 în timp ce Palmerston a fost adus anul acesta și face deliciul miniștrilor de externe și ambasadorilor care vizitează Foreign Office. 

Nu este primul conflict în care este angrenat Larry, în trecut el s-a bătut cu pisica de la numărul 11 - reședința cancelarului (ministrul de finanțe) - Freya și aceasta a trebuit expediată la țară pentru a evita o tragedie.

Vineri a fost prezentat un înlocuitor pentru Freya la numărul 11: Gladstone (numit după celebrul ministru de finanțe și prim ministru Liberal din secolul al XIX-lea), care provine tot de la Battersea, care completează trio-ul de pisici rezidente în inima puterii de la Londra.

Larry a fost recent în centrul atenției, când premierul David Cameron a demisionat și a fost înlocuit de Theresa May și pentru moment rămânerea sa la numărul 10 a fost în dubiu, dar în discursul său de adio Cameron a dat asigurări că Larry va rămâne acolo după plecarea sa. 

Larry a rămas acolo cu un nou stăpân, la fel ca și Palmerston, al cărui nou stăpân, Boris Johnson, este un locatar surpriză la Foreign Office.

În timp ce May a sprijinit rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană în recentul referendum, Johnson a fost liderul campaniei pentru părăsirea UE. 

Inițial favorit pentru înocuirea lui Cameron, deci potențial rival al lui May, Johnson s-a retras din competiție fiind trădat de prietenul său, Michael Gove care a candidat la funcția de lider al Partidului Conservator, dar a făcut o revenire surpriză în prim planul politicii fiind numit ministru de externe de către May. 

Mulți spun că ambițiile sale de a deveni într-o bună zi ocupantul reședinței de la numărul 10 nu au dispărut.

Deocamdată Palmerston, numit după un celebru predecesor al lui Johnson din secolul al XIX-lea, încearcă, fără succes, să ocupe acest teritoriu. 

2682