Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Încălcare a drepturilor veveriței la Bistrița

veve.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Garda de Mediu ar putea amenda cu 50 000 Primăria municipiului Bistrița dacă nu le va oferi o casă mai spațioasă celor șase veverițe cumpărate cu bani publici, care stau închise într-o volieră în parcul municipal. Amenda ar fi de două ori mai mare decât suma cheltuită de primărie pentru acest proiect inițiat de primarul Ovidiu Crețu, potrivit Agerpres.

"Am făcut un control, am dat o măsură și până în septembrie trebuie să le mărească voliera. Ne-am autosesizat din presă, dar ne-a sesizat și un cetățean, un doctor. (...) Până la sfârșitul lui septembrie trebuie ori mutate, ori predate la o grădină zoologică, ori eliberate. Primăria Bistrița riscă sancțiuni pentru nerespectare de măsură — 50.000 lei", a declarat șeful Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud, Gabriel Petraș, potrivit sursei citate.

Potrivit legii, pentru animalele ținute în captivitate trebuie asigurat un spațiu de minimum 50 metri pătrați pentru unul-două exemplare și câte doi metri pătrați în plus pentru celelalte exemplare.  Voliera în care au fost închise cele șase veverițe cumpărate de Primăria Bistrița are doar șase metri pătrați la sol și o înălțime de trei metri, potrivit afirmațiilor edilului Ovidiu Crețu.

foto: romania-actualitati.ro

Conform datelor comunicate de Direcția Servicii Publice din cadrul Primăriei Bistrița, contractul pentru realizarea căsuței veverițelor a avut o valoare de 17.166 lei, cu TVA, la care s-a adăugat contractul pentru cumpărarea celor șase veverițe, doi adulți și patru pui, la prețul de 450 de lei bucata.