Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nou cod de conduită la Hollywood, pe fundalul acuzațiilor de hărțuire sexuală

weinstein.jpg

Celebrul producător de cinema Harvey Weinstein e acuzat de hărțuire și agresiune sexuală
Celebrul producător de cinema Harvey Weinstein e acuzat de hărțuire și agresiune sexuală
Sursa imaginii: 
REUTERS/Mike Blake

Academia de Film Americană are un nou cod de conduită, la două luni după excluderea lui Harvey Weinstein. El a fost acuzat de mai multe persoane din industrie de acte de hărţuire şi agresiune sexuală.

Academia de Film Americană, cea care acordă premiile Oscar, are un nou cod de conduită, generat de scandalul în centrul căruia se află producătorul Harvey Weinstein, acuzat de mai multe actrițe de hărţuire şi agresiune sexuală.

Noul cod, intitulat „Standards of Conduct” (Standarde de conduită, n.r.), a fost aprobat de consiliul Academiei de Film Americane, iar cei 8.427 de membri vor trebui să îl respecte.

Codul spune că „în Academie nu îşi au locul persoane care fac abuz de statutul, puterea sau influenţa lor, într-o manieră care încalcă standardele de decenţă recunoscute. În cazul în care consiliul constată că un membru nu a respectat aceste standarde sau a compromis integritatea Academiei prin acţiunile sale, acesta poate exercita orice acţiune disciplinară permisă de legile Academiei, inclusiv suspendarea şi excluderea”, arătă consiliul Academiei în textul de prezentare a noului cod de conduită.

În plus, noile reguli subliniază clar că Academia se opune categoric oricărei forme de abuz, hărţuire sau discriminare pe criterii de gen, orietare sexuală, rasă, etnie, vârstă, handicap, religie sau naţionalitate. 

Codul a fost scris de „un grup de lucru format în acest scop”, condus de David Rubin și a fost aprobat de întregul consiliu director.

„Pe parcursul mai multor săptămâni, grupul de lucru s-a consultat cu profesori de etică, business, filozofie şi drept de la Georgetown, Harvard, Notre Dame şi Stanford, precum şi cu experţi în resurse umane şi problema hărţuirii sexuale”, a declarat Dawn Hudson, directorul executiv al Academiei americane de film.

Pe 14 octombrie, Harvey Weinstein a devenit cea de-a doua persoană care a fost exclusă în istorie din organizaţie şi prima persoană a cărei excludere a fost cauzată de lansarea unor acuzaţii de hărţuire şi agresiune sexuală. 

La acea vreme, multe voci au semnalat faptul că alţi membri ai Academiei la adresa cărora au fost lansate acuzaţii de abuz sexual încă nu au fost excluşi. Între aceştia se numără Roman Polanski, Bill Cosby şi Stephen Collins. De atunci, acuzaţii similare au fost lansate la adresa altor membri ai Academiei, precum Kevin Spacey, care a câştigat două premii Oscar. Viitorul acestora în Academie urmează să fie stabilit.