Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia reduce livrările de gaze către Europa. Două tăișuri: Rusia încasează mai puțini bani, Europa își reduce dependența

nord-streams.jpg

Nord Stream - 1 si 2
Nord Stream - 1 si 2
Sursa imaginii: 
gazprom.com

Rusia a redus cantitățile de gaze livrate câtorva țări europene. Nu este vorba despre Polonia, Bulgaria și Finlanda, țări pentru care robinetul de gaz din Rusia a fost deja închis, ci, începând cu 15 iunie, importurile de gaze prin conducte din Rusia în Germania, Austria și Italia au scăzut la jumătate față de începutul anului, iar Franța nu a primit în ultimele zile niciun metru cub de gaz rusesc. 

Chiar dacă marile economii europene și-au redus dependența de gazele din Rusia, ele continuă să aibă nevoie de această materie primă din surse rusești. Reducerea aprovizionării cu gaze din Rusia coincide cu scăderea importului de gaz lichefiat din Statele Unite ale Americii din cauza unui incendiu care a afectat un terminal de export.
Prețul gazului s-a mișcat din nou. La sfârșitul săptămânii trecute, prețul a crescut la 147 euro pentru un MWH, cu 60% mai mult decât la începutul săptămânii și la cel mai ridicat nivel după șocul resimțit la începutul războiului din Ucraina.

Livrările Gazprom către Germania prin gazoductul Nord Stream 1 s-au redus săptămâna trecută cu aproximativ 60%. De la începutul anului, pentru Franța scăderea importurilor a fost la fel de masivă, ajungând tot la nivelul de 60% față de anul precedent. Doar că Franța a reușit să își crească importurile din Spania, țară care, la rândul ei, a adus mai mult gaz lichefiat prin terminalele pe care le deține. Franța are patru instalații de lichefiere a gazelor naturale, care sunt, însă, folosite la capacitate maximă.
Deocamdată, în sezonul cald, Europa nu are probleme majore în ceea ce privește utilizarea gazului natural. Desigur, în această perioadă consumul casnic și cel al administrației scade semnificativ, dar, să nu uităm, statele Uniunii Europene și-au propus ținte ambițioase în ceea ce privește stocarea gazelor naturale. Respectiv, la nivel european, se dorește ca până la sfârșitul verii, stocurile din depozitele de înmagazinare să fie de cel puțin 80%. Pentru a se atinge această țintă Europa are nevoie să importe acum gaze în mod constant.

Compania franceză din domeniul stocării gazelor a anunțat că, în acest moment, 56% din stocuri sunt realizate, spre deosebire de anul trecut, când nivelul de stocare era de numai 50%. În Germania, gradul de înmagazinare este de 57%, față de 30%, anul trecut. De altfel, conform presei internaționale, Germania va pune la dispoziția companiei care se ocupă de importuri de gaze pentru stocare o linie de finanțare de 15 miliarde euro.

Nu este singura măsură luată de guvernul federal. La sfârșitul săptămânii trecute, ministrul german al economiei a anunțat un plan de măsuri pentru securitatea energetică. Este vorba despre creșterea utilizării centralelor de producție de energie care folosesc cărbuni. De asemenea, se va introduce un sistem de licitații prin care să se stimuleze industria să consume mai puțin.

În urmă cu două săptămâni, guvernul german a lansat o campanie națională privind economisirea de energie. O campanie în care ministrul Richard Habeck a declarat că fiecare kilowatt oră economisit este important. De asemenea, campania se va baza pe sindicate, pe organizații patronale, pe organizații neguvernamentale din domeniul mediului sau pentru protecția consumatorilor. Experții arată că nu este prima campanie din Germania pe această temă, dar, de-a lungul timpului aceste campanii nu s-au bucurat de mare succes în rândul publicului. Poate acum, va fi altfel.

Uniunea Europeană a decis oprirea treptată a importurilor de țiței din Rusia. Dar, Rusia a mutat mai repede, reducând cantitatea de gaze trimisă Europei. O decizie care pune în dificultate nu doar unele state membre, ci și Rusia. În sensul că dacă nu livrezi, nu încasezi. Deci, Rusia va avea venituri mai mici din exportul de gaze naturale, exact ceea ce, în ultimă instanță, își dorește Uniunea Europeană.