Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Statul testează alternativa la sistemul bancar: populaţia

Ministerul Finanţelor a lansat ieri, în premieră, o ofertă publică de titluri de stat pentru populaţie. Trebuie remarcată premiera, pentru că de ani de zile se discută despre diversificarea surselor de împrumut ale statului. Abia acum Finanţele s-au decis să spargă gheaţa adresându-se cu un împrumut direct populaţiei şi în plus printr-o ofertă de titluri care vor fi cotate la Bursa de Valori Bucureşti.

Dincolo de aspectele tehnice de desfăşurare ale ofertei (care pot fi găsite pe siteul Ministerului Finanţelor Publice), trebuie remarcate o serie de principii generale ale ofertei de titluri de stat.

În primul rând, vorbim despre o ofertă care în total ajunge la 100 milioane lei, o sumă extrem de mică în comparaţie cu nivelul la care se împrumuta statul pe piaţa internă. Cu titlul de exemplu, să spunem că în luna aprilie, statul a atras de pe piaţă internă, adică de la sistemul bancar aproximativ trei miliarde de lei. În total, anul acesta, Fânaţele vor lua de pe piaţa internă aproximativ 30 miliarde lei. Diferenţa dintre miliardele pe care statul le atrage lunar din bănci, şi cele 100 milioane luate de la populaţie este evidentă.

Din acest punct de vedere, se poate considera că avem de-a face cu o ofertă de testare a pieţei. Este probabil ca în acest an să avem o repetare a împrumutului adresat populaţiei. De ani de zile, specialiştii vorbesc despre altrenativa la sistemul bancar pe care o poate aduce împrumutul adresat populaţiei. Marea problemă, remarcată în special în anii de criză, este aceea că băncile au găsit un debuşeu sigur pentru a-şi plasa banii, către stat, în felul acesta fiind scutite de efortul de a credita econiomia reală. În acest moment, s-a făcut un prim pas în atragerea banilor populaţiei către stat, dar, să recunoaştem, nu este decât un început firav.

O temă de interes este cea a oportunităţii plasamentului în titlurile de stat. În primul rând, din punctul de vedere al siguranţei investiţiei, trebuie să reamintim că titlurile de stat rămân cele mai sigure titluri de împrumut. Chiar dacă statele europene, în plină criză, au avut dificultăţi în a se finanţa şi au avut probleme de credibilitate. Acele zile pare că s-au dus. Statele europene, cu excepţia Greciei, nu au dificultăţi în a-şi finanţa datoria curentă. România, care traversează o perioadă fastă din punct de vedere macroeconomic, nu pare să aibă probleme din acest punct de vedere. Cu alte cuvinte, titlurile de stat pot fi considerate cu un grad minim de risc.

Nivelul dobânzii, minimum 1,75%, maximum 2,15%, poate fi dezamăgitor pentru un român obişnuit până nu demult cu dobânzi de două cifre. Este clar că vremurile acelea sunt departe. Inflaţia va ajunge în România undeva aproape zero, dobânda de referinţă a băncii centrale a scăzut şi ea vertiginos ajungând la 1,75%, iar băncile oferă dobânzi tot mai mici pentru banii deponenţilor. De accea, chiar dacă o dobânda între 1,75% şi 2,15% poate părea mică, dintr-un punct de vedere, este totuşi un nivel rezonabil.

Lansarea ofertei este un exerciţiu care poate fi benefic pentru toată lumea. Statul testează o nouă sursă de împrumut, care în timp poate deveni o alternativă la zona bancară, iar populaţia îşi poate plasa banii în titluri de împrumut sigure. 

Rubrică realizată cu sprijinul OMV Petrom.