
Economie
Cronica unei insolvenţe aşteptate, CE Hunedoara
ce-hunedoara.jpg

De la început, însă, formarea noii companii a avut o problemă: cele două entităţi economice aveau dificultăţi financiare majore, respectiv datorii şi pierderi. Aşadar, s-a sperat că din două mere putrede să se poată face unul mai mare şi sănătos. După aproape trei ani de funcţionare a companiei, se dovedeşte că aşteptările au fost nefondate. Prin programul de restructurare se propunea ca minele să fie scoase din cadrul complexului energetic. Deocamdată, planul de restructurare a fost amânat de intrarea în insolvenţă.
Istoria scurta a complexului Hunedoara este însă destul de agitată. În anul 2013, s-a încercat privatizarea companiei. Măsura a fost inclusă de statul român în programul convenit cu FMI. Dar privatizarea a eşuat, iar problemele financiare ale societăţii au devenit tot pregnante. Pierderile financiare au oscilat an de an între 300 şi 400 milioane de lei, iar obligaţiile de plată au crescut de la 400 la 670 milioane de lei. Situaţia financiară a ajuns anul trecut atât de delicată încât compania nu a avut bani să achiziţioneze certificate verzi.
Pentru a echilibra finanţele firmei, s-a obţinut acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de stat, în valoare de 167 milioane de lei. Primirea banilor a fost însă condiţionată de achitarea unui alt ajutor de stat, aşa cum au fost considerate contractele semnate în anii 2008 şi 2009 între complexul Hunedoara şi Hidroelectrica.
Problema acelor contracte a fost aceea că energia electrică furnizată de compania din Hunedoara era la un preţ cu 50% mai mare decât cel al pieţei. Astfel, respectivele contracte au fost considerate ajutor de stat şi compania a fost obligată să plătească recuperarea sumelor. Pentru a achita aceşti bani complexul Hunedoara a primit un împrumut de 40 milioane de lei, în condiţiile pieţei, de la Trezorerie.
În fine, anul trecut, a fost luată o ultimă decizie importantă, aceea de a transforma ajutorul de salvare în unul pentru restructurarea companiei. După care a intervenit insolventă. Este limpede că firma din Hunedoara are şi un important impact social. Nu doar prin locurile de muncă (complexul are 6.500 de angajaţi), dar şi datorită serviciilor prestate către populaţie, respectiv livrarea de agent termic în oraşele din Valea Jiului şi în municipiul Deva. Chiar şi în aceste condiţii, insolvenţa şi programul de restructurare care va însoţi acest proces vor trebui să aducă echilibrul financiar al companiei.