Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bitcoin, între monedă castrată și instrument speculativ

bitcoin.jpg

Moneda virtuală Bitcoin a ajuns să valoreze, la finalului 2017, 10.000 de dolari, de zece ori mai mult decât la începutul anului.
Image source: 
pixabay.com

Moneda digitală bitcoin a bătut, anul acesta, record după record. A ajuns acum să valoreze 10.000 de dolari, de zece ori mai mult decât la începutul anului și de cinci ori mai mult decât o uncie de aur. Cifrele sunt spectaculoase și par de domeniul incredibilului. Ele ascund însă o mare vulnerabilitate: caracterul speculativ al bitcoin. De exemplu, anul acesta, după atacurile cibernetice, din luna mai, analiștii anticipau o scădere a valorii monedei digitale. Lucrurile au stat exact invers, în sensul că bitcion s-a apreciat în continuare.

De fapt, bitcion se află, în acest moment, într-o „bulă” de creștere, asemănătoare cu bulele imobiliare sau cu cea așa-numita „dot com”. Toate bulele s-au spart la un moment producând pagube mai mici sau mari. Deocamdată, este greu de spus când se va sparge „bula bitcoin”, dar ceea ce se știe acum este că moneda virtuală produce o adevărată fascinație. Spre exemplu, cine a cumpărat bitcoin în urmă cu șapte ani poate fi acum milionar în euro.

Dar bitcoin este mai mult decât o monedă, este aproape o filosofie. Moneda virtuală a apărut în anul 2009, în plină criză financiară, într-un moment în care sistemul bancar era pus la zid. Bitcoin a fost văzut ca o valoare care promovează libertatea individuală și apără piața liberă. Bitcoin își dorește să elibereze monedele de stat, de bănci și chiar de supravegherea băncilor centrale. Un proiect apetisant, dar extrem de riscant pentru cei care pariază pe el.

De altfel, opiniile privind bitcoin sunt foarte diferite, la poluri opuse. Unii îl privesc cu circumspecție, întrebându-se pe bună dreptate: de fapt, ce poți plăti cu bitcoin? Mai nimic. Pe de altă parte, există comentatori care iau foarte în serios moneda virtuală și compară apariția bitcoin cu inventarea Internetului, în anii 90, sau cu crearea rețelelor sociale.

Punctul cel mai contestat al bitcoin este acuzația că se utilizează pentru spălarea de bani negri și pentru activități ilicite. În plus, moneda virtuală a depășit până acum o serie întreagă de scandaluri: crahuri, falimentul unor platforme de tranzacționare frauduloase sau încercări de piratare.

Pentru cei care se întreabă care sunt motivele creșterii spectaculoase a bitcoin există câteva răspunsuri, în afara celui care spune că moneda virtuală a intrat într-o „bulă artificială”. Și anume, capitalizarea bitcoin este în acest moment de aproximativ 160 miliarde dolari. Ceea ce înseamnă echivalentul unei companii multinaționale. Adică, foarte puțin, dacă avem în vedere că lichiditatea la nivel mondial este de 80.000 miliarde dolari.

În al doilea rând, bitcoin a apărut ca o noutate pe piața financiară. În al treilea rând, epoca dobânzilor mici și creșterea piețelor bursiere a făcut ca investitorii să își îndrepte o parte din economii și către moneda virtuală. În fine, folosirea bitcoin în operațiuni de spălare a banilor a crescut cererea. Dar peste toate aceste considerente, există specialiști care se întreabă dacă nu cumva bitcoin este o monedă mult mai potrivită decât cele clasice pentru noua economie digitală și tehnologică.

În fața acestei situații, băncile centrale își îndreaptă tot mai mult atenția asupra monedelor digitale. Banca Centrală Europeană are atitudinea cea mai tranșantă considerând că „bitcoin nu este o monedă”. De asemenea, oficiali ai BCE atrag atenția asupra caracterului speculativ și opac al sistemului criptomonedei și că băncile centrale rămân singurele abilitate să emită moneda. Rezerva Federală americană pare mai deschisă către moneda virtuală avansând chiar ideea că ar putea exista o astfel de monedă pilotată de banca centrală americană.

În Japonia, banca centrală analizează fenomenul remarcând că bitcoin ajunge să „democratizeze emiterea de monedă către publicul larg”. Iar Banca Angliei merge chiar mai departe, guvernatorul instituției anunțând că, pe modelul bitcoin, este posibil ca, la un moment dat, să existe și o liră sterlină digitală. Moneda digitală atrage atenția, dar concluzia este că bitcoin trebuie privit drept ceea ce este: mai puțin o monedă și mai mult un instrument financiar speculativ.

700