Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Comisia Europeană verifică dacă CFR Marfă a primit ajutor de stat necuvenit. Ce riscă transportatorul feroviar?

Comisia Europeană a lansat o investigație aprofundată în privința CFR Marfă: Bruxelles-ul verifică dacă acestei companii I s-a acordat un ajutor de stat, în detrimentul competitorilor privați, prin ștergerea datoriilor publice sau prin  necolectarea de către creditorii publici a sumelor datorate.

Intervenția Comisiei Europene este firească și respectă procedurile, punctează, la RFI, Valentin Ionescu, fost ministru al Privatizărilor. În situația în care executivul comunitar va constata că CFR Marfă a primit ajutor de stat necuvenit, se va reveni la situația anterioară, explică Valentin Ionescu: 

Trebuie restabilită situația anterioară. Deci în situația în care, de pildă, s-a anulat o datorie, ștergerea ei devine nulă de drept. Deci în cazul de față nu te poți baza pe ce a făcut statul respectiv. Dacă s-a dat o hotărâre a guvernului sau o ordonanță în acest sens, măsura respectivă nefiind compatibilă cu legislația europeană, atunci statul este obligat să ia măsuri, să îndrepte această  situație, inclusiv pe cale legală. 

Asculta AICI interviul integral

În luna martie, Asociaţia Transportatorilor Feroviari Privaţi din România adresase Comisiei o plângere oficială, în care imputa faptul că CFR Marfă ar fi beneficiat, inclusiv prin conversia unor creanțe în acțiuni,  de sprijinul statului, cu încălcarea normelor europene în domeniu.