Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


BNR majorează dobânda-cheie. Analist: Intervenție pe fundalul inflației și al riscului de supraîncălzire

bnr.jpg

Image source: 
pixabay.com

BNR a crescut dobânda-cheie, de la 1,75% la 2% pe an. Decizia a fost luată la chiar la prima ședință de politică monetară din 2018, în condițiile în care mulți analiști anticipau o intervenție a Băncii Centrale pe parcursul anului.

Majorarea dobânzii de politică monetară este o consecință a inflației și a riscului de supra-încălzire economică. Intervenția BNR este, în aceste condiții, firească, explică la RFI Radu Ciofu, analist financiar. Cel mai probabil, anul acesta inflația va gravita în jurul pragului de 3%, situație în care Banca Centrală e așteptată să ia, în lunile ce vor urma, decizii similare și să crească progresiv dobânda-cheie, adaugă Radu Ciofu:  

Inflația a crescut foarte mult și s-ar putea să mai crească. Acum fiind undeva în jur de 3%. E normal ca atunci când inflația e mare, dobânzile să fie și mai mari. Sau măcar un pic mai mari, comparativ cu inflația. (…) E normal ca politica monetară să se țină și după inflație. În esență, România a intrat într-un ciclu economic de creștere accelerată. (…) Nu e bine să încurajezi și mai mult să avem o creștere economică ce poate deveni periculoasă, printr-o supraîncălzire. Doi: creșterea asta economică generează inflație și atunci normal că principalul obiectiv al oricărei Bănci Centrale e să asigure stabilitatea prețurilor

Ce se va întâmpla cu procesul de creditare în 2018? Răspunde Radu Ciofu: 

548