Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Raport BM: România, creștere economică de 6,4% în 2017

Banca Mondială a revizuit în creştere cu două puncte procentuale creșterea economică înregistrată de România anul trecut. Pentru următorii ani însă, Banca Mondială anticipează o domolire a ritmului în care avansează economia autohtonă. 

Potrivit prognozei revizuite, economia României ar fi crescut, anul trecut, cu 6,4%, cu două puncte procentuale mai mult față de estimarea inițială. 

Banca Mondială rămâne însă conservatoare în privința evoluțiilor din următorii doi ani. Pentru 2018, experții financiari estimează un avans de 4,5%, o creștere consistentă, dar cu mult sub ce s-a înregistrat anul trecut. În 2019 România ar urma să înregistreze un avans de 4,1%. Banca Mondială atrage atenţia asupra unor vulnerabilităţi fiscale : guvernul român are puţin spaţiu de manevră, iar efectele unor măsuri fiscale adoptate în anii trecuți se vor disipa. 

Evoluția României e corelată, în raport, cu economiile din blocul comunitar:

”Încetinirea graduală a economiilor din Uniunea Europeană va avea impact asupra creşterii exporturilor, în special în Europa Centrală, unde creşterea este estimată să încetinească de la 4,7% în 2017 la 3,2% în 2018, în contextul unei încetiniri în Ungaria, Polonia şi România”, se așteaptă Banca Mondială. 

Proiectul de buget pentru 2018 a fost construit pe o creştere economică de 5,5%, inflaţie medie anuală de 3,1% și deficit estimat la 2,97% din PIB, în ținta asumată de România.