Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Inflația, la nivel record. Ce a generat valul de scumpiri? Explicații, de la Consiliul Fiscal

Rata anuală a inflaţiei, cea care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat la cel mai înalt nivel din august 2013 până în prezent. Indicatorul a ajuns în luna decembrie a anului trecut la 3,32%. S-au scumpit considerabil alimente de bază. Au crescut, însă, și prețurile plătite pentru energia electrică sau transportul aerian. Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, declară, într-un interviu acordat RFI, că excesul de consum și creșterea importurilor sunt două cauze importante pentru mărirea inflației. În plus, lanțul scumpirilor este influențat de măsurile luate de Guvern și de creșterea prețului petrolului și a accizelor la carburanți.

Din august 2013, inflația nu a mai atins un nivel atât de ridicat. 3,67% era atunci valoarea acestui indicator. În luna decembrie din 2017, el a ajuns la 3,32%. A fost depășită net estimarea BNR, care se aștepta la o inflație anuală de maximum 2,7%.

S-au scumpit alimente de bază, precum ouăle (43%), untul (23%) şi fructele proaspete (11%). Au crescut, însă, și prețurile plătite pentru energia electrică (12%) sau transportul aerian (23%).

Preţul combustibililor, care are un impact larg asupra celorlalte preţuri, a crescut și el, în ultimul an, cu 5,85%.

Ionuț Dumitru: Consumul crește foarte repede, investițiile lipsesc

Care sunt cauzele principale ale acestor scumpiri? Președintele Consiliului fiscal, Ionuț Dumitru, declară, într-un interviu acordat RFI că ”România se confruntă în momentul de față cu o cerere de consum care crește foarte repede, mult peste oferta internă. Aceasta alimentează două dezechilibra majore: inflația – e bine știut că atunci când ai o cerere mai mare decât oferta prețul crește -, iar al doilea dezechilibru sunt importurile care cresc destul de repede”.

Ascultă:Alte două cauze importante, mai spune Ionuț Dumitru, sunt creșterea puternică a salariilor din sectorul bugetar și reducerea bruscă de taxe, ambele măsuri fiind decise de Guvern.

În consecință, tendința de creștere a inflației, alimentată de excesul de aceste două cauze, precum și de cererea de consum în exces și de creșterea importurilor, se resimte în buzunarele românilor.

Ce măsuri ar putea lua autoritățile pentru a tempera creșterea prețurilor? Explicații de la Ionuț Dumitru: ”Creșterea foarte puternică a cheluielilor sociale la nivelul bugetului, cheltuieli de salarii și de pensii plus reducerea de taxe din ultimii ani, reducerea de TVA, acest stimul fiscal al Guvernului care, din păcate, a fost concentrat doare pe consum, și nu și pe stimularea oferte interne au condus la acest dezechilibru pe care îl vedem acum. Când spun ofertă internă mă refer la producție. Adică să avem o producție internă care să facă față acestei cereri. Ca să ai producție internă mai mare, ai nevoie de investiții. Or, investițiile publice, dar și cele private din păcate au fost cele care au suferit”.

Ascultă: