Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rămasă fără bani, Rusia ia din fondul pentru pensii

putin_2.jpg

Fondul de rezervă pentru vremuri grele al Rusiei a încetat să existe
Fondul de rezervă pentru vremuri grele al Rusiei a încetat să existe
Sursa imaginii: 
RFI

Rusia a terminat fondul de rezervă și va acoperi deficitul bugetar cu bani din fondul de pensii, a anunțat ministrul de finanțe. El spune că fondul de rezervă pentru vremuri grele al Rusiei a încetat să mai existe la 1 ianuarie anul acesta.

Înființat în 2008, Fondul de Rezervă a fost un instrument menit să ajute bugetul în vremuri de criză, mai ales când petrolul are un preț mic. Ministerul rus de finanțe a folosit această facilitate în ultimii ani, când Moscova a avut un deficit bugetar mare. Dar Fondul este acum aproape gol și avea doar 17 milioane de dolari la sfârșitul anului 2017. 

Banii rămași în Fond au fost transferați, prin fuziune, în Fondul Național pentru Beneficii Sociale, un alt fond de rezervă, care ar fi trebuit să acopere plata pensiilor pe termen mediu. Guvernul de la Moscova a hotărât însă să îi schimbe destinația în aceea de fond de rezervă, care să poată fi folosit și el la acoperirea deficitelor bugetare. Până acum, acest instrument financiar era practic neatins și avea 67 miliarde de dolari la începutul lunii decembrie a anului trecut.

Odată cu închiderea Fondului de Rezervă, toate veniturile suplimentare din petrol și gaze câștigate de guvern vor fi virate la Fondul Național pentru Beneficii Sociale ca parte a ”regulii bugetare” reintroduse recent, o regulă ce spune că veniturile în plus din exportul de materii prime sunt ”sterilizate” în fond pentru a nu forța o apreciere a rublei.