Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fitch confirmă ratingul României, dar vorbește de riscuri viitoare

fitch_1.jpg

Accelerarea inflației va reduce contribuția consumului intern la PIB
Image source: 
RFI

Agenția de evaluare financiară Fitch menține ratingul României, la nivelul BBB-, cu perspectivă stabilă. Fitch avertizează însă că relaxarea fiscală și creșterea rapidă a salariilor sunt riscuri pentru stabilitatea economiei.

Fitch a confirmat ratingul României, la nivelul BBB-, cu perspectivă stabilă, datorită nivelului moderat al datoriei publice și a indicatorilor economici care corespund acestui calificativ. Totuși, relaxarea fiscală și majorarea rapidă a salariilor, care depășește ritmul creșterii productivității, reprezintă riscuri pentru stabilitatea macroeconomică. Plafonul de țară al României a fost confirmat la BBB plus, iar calificativul pe termen scurt în valută și monedă locală a fost confirmat la F3.

Fitch estimează că deficitul bugetului general al României a atins 3% din PIB în 2017, nivel neschimbat față de 2016, dar este peste cel de 0,8% consemnat în 2015. Pragul unui deficit bugetar de 3% din PIB, prevăzut în tratatul de la Maastricht, este o ancoră de politică monetară importantă pentru guvern.

Cu toate acestea, performanțele fiscale din 2017 au fost susținute de creșterea economică foarte puternică, despre care Fitch consideră însă că este nesustenabilă. În opinia analiștilor Fitch, deficitul bugetar va fi mai mare, de 3,4% din PIB, considerând că estimarile guvernului referitoare la creșterea economică și a veniturilor sunt optimiste și că Executivul nu a făcut o analiză a impactului cheltuielilor.

Presiunile fiscale vor fi exercitate de măsurile suplimentare de reducere a taxelor și de creșterea salariilor și a pensiilor. Reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% va scădea veniturile cu 1,5% din PIB, potrivit estimărilor, guvernul intenționând să compenseze declinul cu modificarea sistemului de plata a TVA și prin transferul contribuțiilor pentru asigurări sociale de la angajator la angajat. Odată cu scăderea impactului măsurilor de stimulare fiscală, creșterea economică va încetini în perioada 2018-2019, la un ritm mediu de 3,6%, mai apreciază agenția de rating.

Accelerarea inflației va reduce contribuția consumului intern la PIB, dar redresarea formării fixe de capital va menține cererea internă, în timp ce contribuția exporturilor nete va rămâne negativă.

Pentru prima dată în ultimii aproape zece ani, Banca Națională a majorat dobânda cheie, de la nivelul record scăzut de 1,75%, la 2%, după ce în octombrie și noiembrie inflația a depășit așteptările. Pentru 2018, Fitch se așteaptă la un nivel mediu al inflației de 3% și la noi majorări ale costurilor de împrumut.

Un alt risc pentru indicatorii de guvernanță ai României este și incertitudinea provocată de reforma din justiție, care a atras proteste publice și critici din partea statelor membre ale Uniunii Europene, se mai arată într-un comunicat al Fitch.