Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bloomberg despre România: Când economia cu cea mai rapidă creștere nu te face mai bogat

blo.jpg

Image source: 
pixabay.com

Cea mai rapidă creștere economică din Uniunea Europeană nu îi face pe români mai bogați, relatează agenția Bloomberg, într-o analiză publicată duminica. Jurnaliștii descriu majorările decise de guvernul României și măsurile de relaxare fiscală drept extravagante. Cu toate acestea, remarcă Bloomberg, bogăția românilor, calculată după activele lor ca parte din venitul disponibil, este la fel ca în urmă cu cinci ani. 

 

Beneficiile accelerării creșterii economice s-ar putea să nu dureze prea mult pentru români, mai notează agenția. 

„Pentru mulți români, câştigurile acoperă doar cheltuielile esenţiale de zi cu zi, alimente şi haine – lucru de înţeles într-o ţară a cărei condiţii de viaţă se află printre cele mai grele din UE (...) Puţini români îşi investesc profitul în active pe termen lung, cum ar fi apartamentele” , scrie Bloomberg, care i-a solicitat un punct de vedere lui Florian Libocor, economist-șef BRD. 

„Românii și-au crescut gradul de îndatorare pe baza aşteptărilor pozitive. Mulţi oameni nu au aşteptat nici măcar să vadă dacă promisiunile se materializează şi au consumat mai mult, dar au acumulat şi alte datorii. (…) corecţie este inevitabilă”, a explicat economistul român. 

România se pregătește de o domolire a ritmului de creștere, în următorii doi ani. Uniunea Europeană prognozează pentru 2018 un avans de 4,4%.