Premierul Japoniei vine la București. Care e miza vizitei

abe.jpg

Premierul Japoniei vine la București. Care e miza vizitei
Premierul Japoniei vine la București. Care e miza vizitei

Premierul Shinzo Abe este in primul turneu al unui lider nipon în ţările baltice, dar şi în Bulgaria, Serbia şi România. Marți seful guvernului de la Tokyo se intalneste la Cotroceni cu presedintele Klaus Iohannis. „Vreau să confirm cooperarea noastră în dosarul nord-coreean şi în alte chestiuni urgente cu care se confruntă comunitatea internaţională“, spunea șeful guvernului de la Tokyo înaintea plecării în turneul din Europa Centrală şi de Est.

Shinzo Abe va fi însoţit de reprezentanţi a peste 30 de companii nipone. Pe 8 decembrie anul trecut, au fost finalizate negocierile tehnice privind Acordul de liber-schimb între Japonia şi Uniunea Europeană şi care ar trebui să intre în vigoare in 2019.  

O înțelegere care va avea ca principal efect eliminarea celei mai mari părți a taxelor vamale pe care companiile din UE care exportă în Japonia le plătesc anual, aproape 1 miliard de euro. Și invers, acordul va deschide piaţa japoneză, mai bine de  127 de milioane de consumatori, pentru Europa.

Japonia ar putea căuta în Europa de Est și forță de muncă. Recent, financial Times scria că firmele japoneze caută muncitori şi oferă contracte atractive, pe perioadă nedeterminată, în încercarea de a depăşi cel mai grav deficit de forţă de muncă din ultimii 40 de ani.

Petrișor Peiu,coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre spune că relația politică dintre București și Tokyo este una bună dar îndepărtată dar că cea economică este mediocră. 

 

 
Petrișor Peiu,coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre