Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Încă un premier trecut de PSD la capitolul „discutate și uitate”

Prețurile cresc peste așteptări. Tariful energiei electrice are un salt de 12%. Piața de gaze naturale este în plină liberalizare. Creșterea prețurilor a atras după sine o majorare a dobânzii de politică monetară.

În aceste momente, Banca Națională atrage atenția, într-un document oficial, că România are o creștere economică înșelătoare, în sensul că se bazează prea mult pe consum și prea puțin pe investiții. La fel, și agenția Moody's a avertizat, recent, că politica fiscală pune în pericol stabilitatea macroeconomică. Deficitul comercial a crescut cu 30% mai mult decât anul trecut.

În aceste momente, cursul de schimb face valuri, urcă și coboară de la o zi la altă.

În aceste momente, câteva sute de mii de oameni se întreabă cum se completează formularul 600 și încearcă să înțeleagă, de fapt, pentru ce sunt obligați de lege să plătească în avans contribuțiile sociale și de sănătate pentru anul acesta, având ca reper veniturile de anul trecut.

Tot în aceste momente, sute de mii de reprezentanți ai companiilor românești, manageri și specialiști, se chinuiesc să descifreze legislația fiscală care include plata TVA split, trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, implementarea în legislația românească a prevederilor directivei europene privind optimizarea fiscală și regulile care privesc schimbarea impozitării pentru companiile care au o cifră de afaceri de până la un milion de euro.

În aceste zile, mai exact, mâine, 17 ianuarie, statul român treabuie să plătească 8 miliarde de lei pentru titlurile de stat ajunse la scadență, iar împrumuturile devin tot mai costisitoare.

În aceste momente, nu foarte simple pentru economia românească, PSD, principalul partid de guvernământ a găsit de cuviință să retragă sprijinul politic premierului Mihai Tudose, să schimbe premierul și să creeze o nouă criză guvernamentală, a doua în ultimele șapte luni.

Ce urmează în teritoriul economic? Desigur, chiar mai multă instabilitate și mai multe necunoscute decât până acum. Este ușor de anticipat că astăzi cursul de schimb leu-euro se va mișca din nou. Ieri, deja s-au arătat primele semne. Să ne aducem aminte că, la momentul crizei guvernului Grindeanu, moneda europeană a atins cea mai înaltă cotație față de leu, de la momentul suspendării președintelui Băsescu. De asemenea, în ciuda eforturilor pe care Bursa de Valori București le face pentru a atrage companii la cotă, crizele politice repetate alungă investitorii.

Și nu doar investitorii din piața de capital, ci și pe cei din economia reală. Cel mai trist exemplu este că premierul japonez, cu o vizită programată pentru prima oară în România (însoțit, atenție, de reprezentanți a 30 de companii japoneze), nu se poate întâlni cu premierul României din simplul motiv că acesta nu există, în acest moment.

Va trebui să urmărim și cum se vor mișca dobânzile din piața interbancară și obligațiunile românești pe piețele externe. Cu siguranță, investitorii financiari vor specula nevoia de împrumuturi a bugetului de stat. Ne place sau nu, recunoaștem sau nu, crizele guvernamentale influențează piețele, investitorii și economia.

Ex-premierul Tudose schimbase cât de cât tonul ultrapopulist al guvernării. În sensul că adusese, ce-i drept, doar în discuție o restructurare a guvernului (fără o relevanță majoră, în afară de cea simbolică) și chiar o adiere de teme referitoare la restructurarea administrației, în general.

Din acest moment, programul de guvernare devine nerelevant. Este clar că, la nivel politic, guvernul poate fi schimbat oricând din rațiuni cu totul obscure și fără nicio legătură cu administrarea statului. Creșterea economică este înșelătoare. Ideea că economia funcționează independent de politică este falsă. În schimb, este corectă sintagmă care spune că mediul economic are nevoie de predictibilitate. Exact ce va lipsi și anul acesta.