Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UK: Carillion, a doua companie de construcții ca mărime, în faliment

carillion.jpg

Carillion
Carillion avea 20000 de angajați în Marea Britanie
Sursa imaginii: 
Getty Images

Cabinetul britanic discută în urgență situația creată prin intrarea în faliment a companiei Carillion, a doua ca mărime în sectorul construcțiilor din Regatul Unit. Carillion are numeroase contracte în sectorul public și datorii imense.

Guvernul condus de Theresa May trebuie să asigure continuitatea unor proiecte de construcții aflate în curs precum și alte activități externalizate către Carillion de sectorul public.

Gigantul din construcții a intrat în stare de lichidare luni 15 ianuarie cu datorii estimate la 900 de milioane de lire (circa un miliard de euro) și un deficit al fondului de pensii estimat la 587 de milioane de lire.

Carillion are circa 43000 de angajați în lumea întreagă dintre care circa 20000 în Marea Britanie și era angajată în proiecte de construcții publice cum ar fi legătura feroviară de mare viteză HS2 care urma să lege Londra de nordul țării.

În afară de aceste proiecte de construcții, Carillion era implicată în alte activități externalizate de stat cum ar fi asigurarea mesei pentru circa 32000 de școlari în fiecare zi sau managementul unor biblioteci publice.

Vice-premierul David Lidington a declarat în parlament că statul va asigura continuitatea activităților Carillion, dar deja guvrenul May este criticat pentru că a nesocotit semnalele din ultimele luni în legătură cu marjele de profit ale companiei.

 Guvernul a fost criticat și în trecut că a atribuit prin licitație companiei contracte în sectorul public contra unor sume mult prea mici care nu ar fi putut asigura profitabilitatea.

În afară de pierderea unor locuri de muncă într-un sector unde lucrează și numeroși români, a apărut și îngrijorarea cu privire la situația financiară a numeroaselor firme sub-contractante care furnizau produse și servicii gigantului insolvent.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ